26 Травня 2018
Новини

26 травня - день працівників видавництва та поліграфії

26 травня - день працівників видавництва та поліграфії

26 травня (дата для 2018 року) в Україні відзначається День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження.

Це свято відзначається щорічно в останню суботу травня, відповідно до Указу Президента № 563/99 від 25 травня 1999 року, і є національним професійним святом працівників так чи інакше пов'язаних з книгодрукуванням.

Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з'явилися перші книги, надруковані кирилицею.

Друкарня Фіоля видавала книги для України і суміжних країн, вона почала видання книг на кирилиці в тій формі, яку продовжили друкарні в Україні.

Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров-Федорович. Вона діяла протягом 1573-1575 років, а першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» в 1574 році, який історично започаткував розвиток друкарства в Україні.

Справжнім шедевром друкарського мистецтва стала Острозька Біблія, завершена в 1581 році. Острог став також першим в Україні центром видання тогочасної публіцистики, яку пізніші дослідники назвали «полемічною літературою».

Одним з осередків книгодрукування на Україні була Печерська Лавра. Заснована в 1616 році Київська лаврська друкарня працювала три сторіччя.

Крім друкарень кириличного шрифту, в Україні працювали і латинсько-польські: першою була (діяла) в 1592-1602 роках невелика друкарня у Львові.

Всього в Україні в 1574-1648 роках діяли 25 друкарень. Головними центрами видавничої діяльності були великі торговельні міста - Київ, Львів, Острог. Тут були не тільки кадри ремісників, книжників, редакторів, а й можливості ширшого збуту. При великих друкарнях були свої книгарні.
Продажем книг займалися також працівники друкарень, купці і крамарі, які розповсюджували книги разом з іншими товарами.

Був в Україні і негативний досвід руйнації книговидання, починаючи з 1720 року, коли Петро І заборонив своїм указом книговидання українською мовою.

Українське книговидання часом трохи жевріло, але не вмирало. Навіть в складний період між Першою і Другою світовими війнами в Галичині існувало близько 50 українських видавництв.

В даний час в сфері видавничої діяльності в Україні діє близько 6000 підприємств, де працює понад 45 тисяч осіб (від продавців в книжкових магазинах і кіосках до керівників великих видавничих центів і медіамагнатів) і остання субота травня - свято для кожного з них.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, яке сьогодні свято, поліграфія, книги
В тему