14 Травня 2018
Новини

Лучан кличуть на акцію-вишиванку

Лучан кличуть на акцію-вишиванку

Загальноміська акція «Вдягни вишиванку – зроби цей день яскравим» відбудеться в обласному центрі Волині 17 травня.

Як зазначають організатори,  для того, щоб підтримати прадавні традиції українського народу, виразити свою громадянську позицію й духовну свідомість, пропонуємо лучанам також долучитися до акції й одягнути в цей день улюблену вишиванку.

«Запрошуємо лучан та гостей міста на заходи з нагоди Всесвітнього дня вишиванки, що припадає цього року на 17 травня» - йдеться у повідомленні департаменту культури міськради.

Нагадаємо, Всесвітній день вишиванки ініційовано 2006 року студенткою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Відтоді кожного року у третій четвер травня українці по всьому світу одягають вишиті сорочки і йдуть на роботу, до школи, університету.

Довідково:

Вишиванка в Україні – це сорочка орнаментована вишивкою, вона є національним символом, історичною і народною традицією, оберегом. Кожний регіон країни має свої неповторні традиції, техніки виконання, витонченість малюнків і кольорів.

На Волині перевагу мають малюнки : «зірки», «ключі», «хрести», «павучки», «ромби», «зигзаги», «трикутники», рослинні мотиви, дерево життя, птахів, як символу людських душ, що означають давньослов’янський образ Берегині, покровительки життя, символи землі, сонця, води, які творять життєдайну трійцю. Вишиванки виконуються в техніці «заволоч», «занизування», «набірування», «перетику», «низинка» (низь). Основні кольори – червоний, чорний, синій і зелений.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, фестиваль
В тему