11 Травня 2018
Новини

У Китаї через проблеми з візами українських танцівниць тримають у в’язниці на воді

У Китаї через проблеми з візами українських танцівниць тримають у в’язниці на воді

Питанням дівчат уже займається консул України в Шанхаї Петро Головешко...

Кількох українок уже місяць тримають в нелюдських умовах у в'язниці китайського міста Венчжоу, повідомляє ТСН, посилаючись на сестру однієї із затриманих - Сабіну Руденко.

За словами дівчини, її сестра - 23-річна Альбіна Мірзеханова - поїхала в Китай вже втретє за останні два роки. «Вона знаходила в Україні компанії, які організовують поїздки. Але цього разу поїхала прямо, щоб уже в Китаї оформлятися через якусь місцеву компанію», - розповіла Руденко.

За її словами, сестра з іншими дівчатами прибула в Китай ще 21 грудня 2017 року. Там вони скористалися послугами компанії Lights Midia для оформлення документів.

«Раніше, коли Альбіна літала в Китай, то вона сама щомісяця їздила в Гонконг, щоб продовжити робочу візу. А зараз ця компанія забрала у них паспорти і всім зробила візу. Сказали, що все гаразд, тому Альбіна нічого не підозрювала і кілька місяців спокійно працювала. Вона вже додому збиралася 25 квітня. Але 10 квітня їх затримала поліція», - говорить дівчина.

За її словами, поліція увірвалася не в нічний клуб, в якому працювали дівчата, а в їхню квартиру, де вони всі разом жили. Всіх вісьмох дівчат доставили у відділок, всього на п'ять хвилин видали телефони, щоб вони могли зателефонувати родичам. З того моменту особистого зв'язку між сестрами не було.

Ситуацією зайнявся консул України в Шанхаї Петро Головешко, який бачився з дівчатами нещодавно.  Він підтвердив, що їх дійсно затримали через проблеми з візами, але здивувався нелюдськими умовами утримання. За його словами, українок уже місяць не випускають на свіже повітря з маленької камери, годують тільки водою і рисом. Деякі з дівчат в такому пригніченому стані, що навіть не розмовляють.

У МЗС офіційно відповіли, що українки були затримані за порушення китайського законодавства в сфері працевлаштування іноземців.

За китайськими законами за порушення, яке висувають українкам, їх можуть протримати під вартою місяць, а потім депортувати з неможливістю відвідувати країну протягом 5 років. Термін ув'язнення можуть продовжити ще на 30 днів у разі поганої поведінки.

Вчора, 10 травня, закінчився рівно місяць, як затримали українських дівчат, проте жодної інформації про їхню подальшу долю поки немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, китай, українці, мігранти, заробітчани
В тему