8 Травня 2018
Новини

8 травня відзначають Ніч жінок

8 травня відзначають Ніч жінок

8 травня – 128-й день року (129-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 237 дні.

Міжнародні:

Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни. Відзначається щорічно згідно Резолюції Генеральної Асамблеї ООН (№A/RES/59/26 від 22 листопада 2004 р.)

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Відзначається щорічно в день народження Анрі Дюнана (1828—1910), засновника Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

Національні:

Америка, Франція, Польща: День Перемоги.

Велика Британія: День Феррі — давнє весняне свято графства Корнуол.

Латвія: День розгрому нацизму і пам'яті жертв Другої світової війни.

Україна: День пам'яті та примирення. День пам'яті жертв Другої світової війни.

Південна Корея: День батьків.

Штат Міссурі: День Трумена.

Чехія, Ізраїль: День незалежності.

Мексика: День Ідальго.

Норвегія: День звільнення, або день ветерана.

Норвегія: Ніч жінок. Про Міжнародний жіночий день, який святкується 8 березня, знають всі. А ось про те, що на планеті відзначається ще й Ніч жінок, мало кому відомо. Вона припадає на 8 травня і відзначається у Норвегії. Ніч жінок (Kvinnehistorisk Natt), яка відіграла значну роль в історії, була придумана у 2006 році феміністками з норвезького міста Берген (Bergen). Виявляється, в Норвегії все ще зберігається гендерна дискримінація.

Головні вимоги, які виставляють організатори цієї Ночі, – рівна зарплата для чоловіків і жінок (в сучасній Норвегії зарплата жінок нижча від зарплати чоловіків на аналогічних посадах найчастіше на 80 відсотків) і доступні дитячі сади (їх в Норвегії не вистачає, сім'ям доводиться чекати в черзі по кілька років). Під впливом цих факторів гендерна дискримінація тільки посилюється: жінкам доводиться сидіти вдома з дітьми, а виходити на роботу і наймати няню невигідно.

Ще одна вимога організаторів Ночі жінок – закриття стриптиз-клубів, які, на їхню думку, «є підвалини розпусти» і принижують жінок. В одну з Ночей захисники жіночої честі влаштували масштабний пікет в Бергені – з транспарантами, трубами і піснями, в результаті чого на деякий час були закриті всі стриптиз-клуби міста.

З 2006 року Ніч жінок святкувалася тільки в Бергені, в 2010 році до акції приєдналося Осло. Можливо, що в найближчі роки акція охопить і інші міста і навіть країни, жінкам яких близькі вимоги, що висуваються норвезькими феміністками.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято, жінки
В тему

Останні матеріали