1 Травня 2018
Новини

Українцям зможуть відключити житлово-комунальні послуги через борги

Українцям зможуть відключити житлово-комунальні послуги через борги

З травня в Україні вступають в силу основні норми закону про ЖКГ, зокрема, українцям тепер зможуть відключити послугу через борги, а самі платіжки можуть поважчати.

Подорожчають, швидше за все, квитки на поїзд і абонплата за ТБ. А селища зможуть створювати ОТГ – пише vesti-ukr.com.

Відключать за борги

Закон «Про житлово-комунальні послуги» був прийнятий в листопаді 2017 року. Окремі його норми вступлять в силу з 2019 року (наприклад, пеня за прострочення платежу в розмірі 0,01 відсотка за кожний день), але деякі вже в травні цього року. Зокрема, тепер загальна плата за комунальну послугу буде складатися з плати за абонентське обслуговування, за обслуговування внутрішньобудинкових систем і, власне, плати за послугу. В результаті платіжки будуть «важкими» Як розповів аналітик ГО «Громадський аудит» Тарас Галайда, головне, що плата за обслуговування не підлягає держрегулюванню. Простіше кажучи, її можуть встановлювати постачальники на свій розсуд. «Та й в цілому такий поділ плати може призвести до збільшення кінцевого розміру платіжки за рахунок збільшення окремих її складових», - підкреслює Галайда.

Ще нюанс: рахувати платіжки почнуть по будинковим, а не квартирних лічильниках. При цьому загальнобудинкові лічильники стануть комерційними, тобто встановлювати і обслуговувати їх будуть за рахунок споживача. «До недавнього часу споживачі мали право придбати і встановити будинковий лічильник, але не були зобов'язані це робити. Відтепер, окрім витрат на установку будинкових лічильників, споживачам доведеться платити внески на їх обслуговування і заміну, - підкреслює Галайда. - Крім того, 50 відсотків населення вже має загальнобудинкові теплові лічильники, встановлені або за кошти місцевих бюджетів, або за рахунок постачальника послуги, отримані ним у складі тарифу, який сплачувався всіма 100 відсотками споживачів. Тобто за лічильники в складі тарифу платили всі, а отримали лише 50 відсотків населення. З інших зараз знову зберуть повну вартість».

Але, мабуть, найважливіше те, що тепер постачальники комунальних послуг зможуть позбавляти послуг тих, у кого є заборгованість. Попередивши, правда, за 30 днів. Це не стосується хіба що світла і газу. «Це стосується тільки індивідуального житла. На практиці, якщо ми говоримо про воду - в приватних будинках, в сільській місцевості у людей або колодязі, або колонки. Без центрального водопостачання практично ніде немає. Якщо ми говоримо про багатоквартирні будинки, то згідно з цим законом, постачальник поставляє воду до входу в будинок, де стоїть лічильник, а договір у нього зі споживачем. Тому відключити індивідуально якусь одну квартиру на сьогодні неможливо », - прокоментувала енергетичний експерт Марія Яковлєва.

З іншого боку, закон також передбачає право споживача знизити плату за ЖКП, якщо «послуга не була надана або її якість була незадовільним». Правда, чи буде це працювати, питання. «Механізм відповідальності за неякісні послуги є імітацією турботи про споживачів і не вирішує питання неякісних послуг і відповідальності за такі. Тобто теоретично споживачеві надано право отримати пеню за неякісну послугу від постачальника, але в порядку, якого в даний час немає і в розмірі, який не визначений», - зазначає Галайда.

(ОТГ) можуть створюватися без проведення виборів

З 1 травня вступить в силу прийнятий парламентом законопроект про добровільне приєднання територіальних громад сіл і селищ до міст обласного значення. Відтепер об'єднані територіальні громади (ОТГ) можуть створюватися без проведення виборів, а керувати ними будуть чинні мери облцентрів. 1000 сільських і селищних рад можуть об'єднатися навколо 150 міст. «Щодо укрупнення територіальних громад було багато маніпуляцій. Часто воно приводило до того, що частина соціальної інфраструктури закривалася. Наприклад, кілька шкіл не потрібно, давайте буде одна. Це палиця з двома кінцями. Плюс це дозволяло розмивати старі адмін кордони і маніпулювати реєстрами і речами, пов'язаними з майном. Закон може бути продовженням ситуації, коли місцеві ТГ або частина депутатів лобіюють приєднання до облцентру в інтересах, наприклад, великих будівельних компаній, які ведуть забудову за містом», - говорить політолог Олексій Якубін. З іншого боку, це може бути гарна історія для того, щоб, навпаки, поліпшити доступ до інфраструктури жителів селищ - до кращих лікарням, школам, дитсадкам.

Що з доларом і бензином

За прогнозами експертів, травень буде швидше спокійним для гривні, а її курс значно не зміниться. «Нічого надприродного статися не повинно - курс буде приблизно таким, як зараз. На відміну від минулого року яскраво вираженого тренду на зміцнення гривні, швидше за все, не буде», - говорить радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. Згоден з цим і фінансист Ігор Львов. «У випадку з готівковим курсом, в травні, вважаю, ми вийдемо на курс 26,10-26,20 (покупка) і 26,30-26,40 (продаж). І буде помірне зростання курсу. З чим це пов'язано? Перш за все, ми розуміємо, що МВФ нам поки транш не дає, поки, що обіцялося, що закладено в бюджеті. З іншого боку, ситуація зараз досить напружена. Що зрівнює курс, і не дає йому стрибнути вище 30 - прийдешні президентські і парламентські вибори, і Нацбанк буде тримати курс чисто політично», - вважає він.

А ось за цінами на паливо на українських АЗС прогноз експертів, швидше за все, песимістичний. «Ціна на нафту зростає. Єдина причина того, що за останній час ціни на бензин і газ на АЗС не виросли - незначне зміцнення гривні. Але варто нафти трохи піднятися в ціні, а це, по всій видимості, трапиться протягом травня-червня, то ситуація зміниться. У травні ціни на бензин можуть вирости на 1 гривню, а якщо гривня просяде, то зростання може бути більш значним», - пояснює член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Нові ціни на квитки і ТБ

Зрости ціни можуть і на ж/д квитки. За словами в. о. глави УЗ Євгена Кравцова, це може статися вже після травневих свят. «Ми пройшли узгодження на рівні профспілок. Отримали відповідь від Державної регуляторної служби та Мінекономіки. Зараз перебуваємо на фінальній стадії з кількома міністерствами», - заявляв він. Вартість квитків повинна вирости на 12%. Це означає, що, наприклад, купе Київ - Одеса буде коштувати 548 грн замість 488, а Київ - Харків - 448 грн замість 400.

А вже з 1 травня підвищить ціни один з найбільших провайдерів телекомунікаційних послуг «Воля». В середньому тарифи на всі види послуг (інтернет і ТВ) виростуть на 7%. Готуються до підвищення і інші оператори. Як розповів директор B2C-напрямку компанії «Укртелеком» Денис Захаренко, непопулярні заходи пов'язані зі зростанням собівартості послуг - зокрема, з подорожчанням енергоносіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, борги, вибори, ціни
В тему