26 Квітня 2018
Новини

Футболки Винника, особисті речі Миколи Романюка та чимало іншого виставлять на аукціон для збору коштів на Храм у Волновасі

Футболки Винника, особисті речі Миколи Романюка та чимало іншого виставлять на аукціон для збору коштів на Храм у Волновасі

Волиняни зводять у Волновасі храм Святого Миколая Чудотворця на знак вшанування усіх захисників України.

Провідні інтернет-видання Волині долучилися до першого в Україні унікального духовно-патріотичного проекту, а для збору коштів на добудову Храму проведуть інтернет-аукціон, на якому кожен зможе придбати унікальні речі, наприклад, одну із футболок Олега Винника, або піджак Павла Зіброва, чи особисту річ нині покійного міського голови Миколи Романюка.

На сьогодні храм у Волновасі вже майже збудований, 22 травня відбудеться освячення Святині. Збирають кошти на внутрішнє облаштування храму, добудову паркану й інші види робіт.

Ідея будівництва святині виникла у травні минулого року. Особливістю проекту є наявність не лише храму, але цілого комплексу, до якого входить кілька об’єктів, зокрема і двоповерховий будинок, де житиме священик, дзвіниця, капличка. Також проводитимуть різноманітні заходи, заняття недільної школи, організують прийом і роздачу гуманітарної допомоги тощо. Фінансування проекту здійснювалося лише за рахунок волонтерів та благодійних коштів, які надходили на рахунок благодійного фонду «Волинь-2014».

Храм зведений у Волновасі – місті, яке поєднала з Луцьком спільна біда – загибель бійців 51-ї ОМБ 22 травня 2014 року. Основа комплексу – храм Святого Миколая, вже побудований, залишилися тільки внутрішні роботи. На завершальній стадії – будинок священика. Вже побудовані дзвіниця, капличка і місце для освячення води.

Всі кошти, залучені на будівництво, проходили безпосередньо через фонд «Волинь-2014», був відкритий окремий рахунок. Загалом зібрано і освоєно майже 5 мільйонів гривень.

Волинська делегація братиме участь в урочистому освяченні храму й відправиться до Волновахи 20 травня. 22 травня там відбудуться заходи із вшанування воїнів, загиблих і поранених у Волновасі, а також учасників АТО.

Як відбуватиметься благодійний аукціон

– Ми вже проводили благодійний аукціон, на якому чимало речей були продані, – зазначив журналіст і волонтер Мирослав Ватащук. – Продовженням акції став нинішній інтернет-аукціон. Я хочу висловити щиру подяку найпопулярнішим волинським інтернет-виданням, які погодилися надати свої платформи для проведення заходу.

Умови аукціону такі: лоти із речами для продажу будуть виставлятися на фейсбук-сторінках інтернет-видань із коротким описом і стартовою ціною. У коментарях кожен охочий підтверджує бажання придбати лот за стартовою ціною або пропонує більшу ціну. Кожен наступний охочий придбати лот вказує більшу ціну, але не менше ніж на 10 відсотків вищу від стартової вартості відповідного лоту. Далі буде визначено переможця, який запропонує найвищу ціну.

– Загалом виставляємо 22 лоти, можливо, їх кількість буде збільшена, – зазначив активіст Тарас Яковлев. – Серед лотів є малюнки і вироби, які робилися вручну дітками з Волновахи. Також будуть картини наших бійців АТО, картини відомої художниці Тетяни Мялковської. Будуть представлені й особисті речі, які надала родина Миколи Романюка.

Інтернет-аукціон розпочинається 2 травня.  Серед  лотів є дуже цікаві й оригінальні речі, наприклад особисті футболки Олега Винника й піджак Павла Зіброва.

– Ми не могли не відгукнутися на участь у проекті, – зазначив головний редактор інтернет-видання «Волинь24» Юрій Ричук. – Приємно бути причетним до такої благородної справи, це цікаво, шляхетно і правильно.

– Видання «Волинські новини» уже долучалося до подібного заходу, ми проводили аукціон – «Медіа-кава», тоді зібрали більше ніж 30 тисяч гривень на потреби військовослужбовців, – розповів Іван Савич, головний редактор видання «Волинські новини». – Ми відгукнулися і на цю ініціативу, адже це хороша можливість допомогти благородній справі і показати, що Схід і Захід разом. І це не просто задекларована позиція, а можливість підтвердити ці слова на дії. Лоти, які будуть продаватися на сторінках, безперечно, викличуть інтерес у наших читачів.

Перший храм Київського патріархату, збудований на Донбасі

– Слоган, який ми вибрали на початку будівництва храму: «Луцьк – Волноваха – разом збудуємо храм», – повідомив Володимир Кривович, виконавчий директор благодійного фонду «Волинь-2014». – А по коштах можна сказати «Волинь – Волноваха – разом збудуємо храм». Адже уся Волинь долучилася до проекту, є багато анонімних коштів, які йдуть зі Східної України. Сподіваємося, що за допомогою інтернет-ресурсів буде зібрана достатня сума для швидкого завершення робіт.

– Прототип храму, що збудований у Волновасі, є і на Волині у селі Зміїнець, – розповів Віктор Уніга, керівник робочої групи з будівництва храму. – На сьогодні це перший збудований на Донбасі дерев’яний храм православної церкви Київського патріархату.

Отець Макарій, якого Владика Михаїл благословив проводити службу в цьому храмі, розповів, що на червень у церкві вже заплановано два вінчання й одне хрещення. Це свідчить про те, що місцеві мешканці відгукнулися на ідею будівництва храму і шанують святиню.

Особливістю храму є велика простора територія із алеями і лавочками. Храм оснащений пандусом і має дуже цікаву деталь – куполи, яких на Сході більше немає в жодної святині, адже вони мають форму, як у козацьких церквах.

– Ми збудували не просто церкву, а гуманітарний центр, – зазначив Тарас Яковлев. – Туди буде стікатися різна інформація, відбуватиметься обмін, спілкування, проведення різноманітних заходів.

У Волновасі не йняли віри, що проект буде реалізовано настільки швидко. В березні минулого року була закладена капсула, а сьогодні храм уже готується до офіційного відкриття.

Пожертвувати кошти на зведення храму Святого Миколая Чудотворця можна за реквізитами: БФ «Волинь-2014» (ЄДРПОУ 39374494) на р/р 26004301625739, філія Волинського обласного управління АТ «Ощадбанк», МФО 303398, ЄДРПОУ банку 09303328.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, благодійність, аукціон, гроші, церква
В тему