20 Квітня 2018
Новини

Сморід у Луцьку: назвали причини

Сморід у Луцьку: назвали причини

Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад проаналізував причини, через які у місті виникає неприємний запах.

Про це він написав у Facebook.

Чиновник стверджує: причина виникнення неприємного запаху – не в Луцьку. На рівні міста було вжито усіх можливих заходів, аби вирішити проблему смороду в мікрорайоні Вересневе. У 2017 році виділили 5 млн грн на побудову каналізаційної мережі в мікрорайоні Вересневе, якої там не існувало понад 20 років і всі нечистоти потрапляли на очисні цукрового заводу. Від того і виникав сморід. Завдяки побудові каналізаційної мережі, всі ці маси перенаправлені на очисні споруди Луцька. Тож проблема в районі Львівської і ЛПЗ була вирішена.

«Можливо, неприємний запах, який відчувався днями в окремих районах Луцька, поширюється із села Гірка Полонка. Каналізаційна мережа у Гірці Полонці не підключена до мереж Луцька, село не має власних очисних споруд. Сільська рада Гірки Полонки досі не змогла вирішити проблеми смороду і не знайшла можливостей для підсилення каналізаційно-насосної станції, при цьому і на об'єднання із Луцьком Гірка Полонка не погоджується. Тому Луцька міська рада не має повноважень для вирішення проблем зі смородом за межами міста, на це має звернути увагу обласне управління екології. Бажання під'єднати село до каналізаційних мереж Луцька, без підсилення КНС №4 у селі Гірка Полонка, загрожує новими проблемами для каналізаційних мереж нашого міста. На заміну КНС №4 потрібно близько 700 тисяч гривень», - заявив Недопад.

Щодо цього питання перший віце-мер спілкувався з першим заступником директора КП «Луцькводоканал» Віктором Гуменюком. Той зазначив, що причина смороду може бути і в початку сільськогосподарських робіт навколо Луцька, оскільки виорюються поля, землю здобрюють перегноєм і курячим послідом. Цей запах має органічну структуру і може створювати прецеденти зі смородом.

У міськраді також підкреслили, що існує вірогідність несанкціонованого зливу нечистот.

«Будь-яка асенізаторська машина може відкрити який завгодно люк у місті й скинути нечистоти. І для цього знадобиться всього кілька хвилин. Це може відбуватися в нічний час недобросовісними надавачами таких послуг. Так можуть чинити і великі підприємства, на території яких проходить каналізаційна мережа, куди вони й можуть зливати нечистоти, не маючи відповідних дозволів. Усі ці випадки виявити важко, оскільки каналізаційна мережа Луцька має протяжність майже 300 кілометрів, а люки розміщені через 40-50 метрів один від одного. Муніципальна варта постійно чергує по місту і виявляє такі порушення. Однак можливість несанкціонованого зливу нечистот в будь-якій точці міста, на жаль, існує», - заявив Недопад.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему