19 Квітня 2018
Новини

Чому не можна їсти ранні овочі: поради фахівців

Чому не можна їсти ранні овочі: поради фахівців

Фахівці застерігають українців: до придбання ранніх овочів треба підходити обережно. Зараз виростити городину без вмісту нітратів практично неможливо, адже нітрати – це важливе джерело азоту для рослин і природний компонент.

Про це розповіли в Держспоживслужбі, – передає «Дзеркало медіа».

Найбільше нітратів міститься в ранніх овочах, тому фахівці радять обмежити їх споживання. Особливо це стосується дітей, з раціону яких узагалі потрібно виключити такі овочі.

Чим же шкідливі для організму нітрати? Вони добре всмоктуються, швидко потрапляють у кров та моментально розносяться організмом. Ці речовини негативно впливають на роботу кров’яних тілець, погіршуючи їх здатність розносити кисень по організму.

Читайте також: Перелік продуктів, найкорисніших для мозку

У різних овочах накопичується різна кількість нітратів. Найбільше їх у салаті і листковій капусті, редисці, молодій цибулі, кропі та шпинаті. Тобто в тих овочах, які чи не першими потрапляють навесні на наші столи.

Менше таких речовин є у моркві, огірках і білоголовій капусті. Зовсім мало їх має горох, брюссельська капуста, картопля, солодкий перець та ріпчаста цибуля.

Зрозуміло, що повністю відмовитися від овочів неможливо, а отже, в будь-якому разі певну дозу нітратів отримує кожен. Для того, щоб зменшити їх вміст у городині, потрібно ретельно промивати та очищати овочі. Найкраще перед вживанням вимочити їх 1–2 години в холодній воді.

Читайте також: Як побороти весняний авітаміноз?

Зменшується кількість нітратів і при термічній обробці продуктів. До прикладу, якщо овочі відварити у воді та відразу злити відвар, кількість пестицидів може зменшитись удвічі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему