13 Квітня 2018
Новини

Знайшли середньовічний скелет із ножем замість руки

Знайшли середньовічний скелет із ножем замість руки

Під час археологічних розкопок на півночі Італії вчені виявили скелет, який лежав у могилі в незвичній позі.

На відміну від усіх інших віднайдених скелетів, він згинав праву руку в лікті, а на її кінці, замість кисті, мав ніж.  Про це повідомляє Naked Science.

Археологи датують знахідку VI–VIII ст. н. е. На місці розкопок, які проходили в Ломбардії, дослідники виявили сотні скелетів, зокрема кістки коней і хортів. Але серед останків людей найцікавішим виявився скелет, права рука якого закінчувалася ножем.

За даними фахівців, на момент смерті цій особі було від 40 до 50 років. Праву руку чоловіку ампутували за життя на рівні передпліччя. Чому? Сказати складно. Учасниця розкопок Ільяна Мікареллі з Римського університету висловила кілька припущень: «Можливо, кінцівку ампутували за медичними показниками або чоловік зламав її під час падіння. Також руку можна було втратити в сутичці».

Детальний аналіз показав, що кістки передпліччя деформувалися згодом через імплантований протез. Змінам піддалася і ліктьова кістка, ймовірно пошкоджена під час протезування. Деформувалося і плече, на якому утворилася дуга через те, що чоловік постійно утримував руку в неприродній позі, коли підносив ніж до зубів. Навіщо він це робив, незрозуміло. Можливо, затягував ремені, що фіксували протез, або вичищав залишки їжі в роті. Так, археологи помітили, що його зуби дуже пошкоджені.

Зважаючи на відмітини на кістках, чоловік тривалий час прожив із протезом. Вчені зауважили, що життя з таким пристосуванням в епоху без антибіотиків – це диво.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему