12 Квітня 2018
Новини

Де купити липовий диплом про вищу освіту як у Гройсмана

Де купити липовий диплом про вищу освіту як у Гройсмана

Генпрокуратура зацікавилася дипломом прем’єра Володимира Гройсмана. У виші, де він навчався, запевняють, що іменитого студента пам’ятають. Однак подробиці може розповісти тільки директор, який захворів. До речі, історія з підозрілими документами про освіту чиновників і депутатів в Україні не перша – пише vesti-ukr.com.

Нагадаємо, в березні слідчі ГПУ попросили у Печерського суду Києва доступ до особової справи студента Володимира Гройсмана, яка перебуває в Вінницькому регіональному відділенні Міжрегіональної академії управління персоналом. Згідно з біографією, саме там майбутній глава уряду отримав дипломи спеціаліста за спеціальністю «правознавство» і магістра за спеціальністю «управління суспільним розвитком».

«Це необхідно, щоб підтвердити або спростувати твердження в кримінальному провадженні щодо підробки документів про освіту», – йдеться в ухвалі суду. Що цікаво, слідчі вказали: копію диплома вже отримали в Кабміні. А в доступі до особової справи відмовили в виші, тому і звернулися до суду по санкцію. І він пішов назустріч правоохоронцям.

Найдорожчий факультет

Згідно з офіційною біографією, у Вінницькому регіональному відділенні МАУП Гройсман навчався в 2000–2003 рр. У самому вузі теж пишаються іменитим студентом – у рубриці «Відомі випускники» Гройсман красується поряд із силачем Василем Вірастюком, борцем і екс-нардепом Ельбрусом Тедеєвим і міністром соцполітики Андрієм Ревою.

У самому виші зараз йде активна вступна кампанія. Там проводять дні відкритих дверей, а на дзвінки відповідають члени приймальної комісії. До слова, спеціальність Гройсмана зараз найдорожча. За рік заочного навчання на юриста потрібно викласти 8100 грн, тоді як стати економістом, фінансистом або банкіром обійдеться всього в 6500 грн. А ось директор вишу нині захворів, сказали нам в МАУП, уточнивши, що «він готовий усе прокоментувати наступного тижня. А ми не маємо повноважень».

Липові дипломи у топ-чиновників

Історії з липовими дипломами серед топ-чиновників уже стали традицією. Крім Гройсмана, зараз під удар потрапила і освіта в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Про це кажуть її колишні колеги. Минулого року в скандал влип глава апарату Київської адміністрації Володимир Бондаренко. Йому оголосили підозру в підробці документів – ідеться про диплом бакалавра Львівського національного університету ім. Івана Франка. Після цього чиновнику довелося залишити посаду. У грудні минулого року справу проти чиновника закрили у зв’язку із «закінченням строків давності».

До нього в дипломний скандал потрапив нардеп Борислав Береза. Слідчі ГПУ порахували, що він приніс до Верховної Ради копію підробленого диплома з відзнакою про закінчення Київського національного економічного університету.

Кілька років тому підозрювали у підробці диплома екс-міністра соцполітики Наталію Королевську, а вона в свою чергу запевняла, що втратила документ у транспорті. А першопрохідцем був Роман Зварич. «Професор Колумбійського університету» змушений був публічно визнати, що не має формальної юридичної освіти. Але, як виявилося, скандали з липовими дипломами заради посад в Україні досить популярні.

Рекламують політики та чиновники

В Інтернеті оголошення про продаж дипломів, як і раніше, популярні. Продавці «корочок» обіцяють, що «диплом буде з проведенням по всіх документах і занесенням до реєстру».

«Вони потрібні при працевлаштуванні в структури, де можуть перевіряти документи. Не секрет, що багато політиків і чиновників купило свої дипломи. Без «корочки» в нашій державі не можна просуватися по кар’єрних сходах. Однак довести підробку документів украй складно, якщо вони проведені», – рекламує свої послуги сайт education.biz.ua. Ціни – в середньому $450. За «червоний диплом» доведеться заплатити на $50 більше. Правда, на телефонні дзвінки там учора не відповідали.

На сайті diplom7.com «гарантують», що за майже 20 тис. грн повноцінно проведуть «випускника вишу» в базу osvita.net (inforesurs.gov.ua). «Даємо гарантію, що будь-яка перевірка, навіть письмовий запит до вишу, підтвердять, що ви там навчалися. А в архівах залікових відомостей фігуруватиме ваше прізвище», – сказали в одній з таких контор.

Найбільш гарантована схема, як пояснили «фахівці з липових дипломів», – це купити «корочку» про вищу освіту в приватних вузах, які розформовані. «Зараз таких закритих дрібних вишів купа, вони продають набагато дешевше, ніж в Інтернеті. І дійсно можуть усе провести за документами. А перевірити це практично неможливо», – розповів Сергій, який пропонує таку послугу. Але ціну, сказав, назве тільки при особистій зустрічі.

Ще одне нововведення, за словами Сергія, – диплом одного шановного швейцарського вишу. За нього просять €2500. І теж гарантують, що документ буде повністю проведено офіційно. А покупцям обіцяють, що, окрім документа, буде ще й дерев’яна табличка з голограмою і металевими знаками – її можна буде повісити на стіну.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему