9 Квітня 2018
Новини

Українці святкують Поливальний понеділок

Українці святкують Поливальний понеділок

Споконвіку вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою, приносить щастя та здоров’я. Тому люди обливали не тільки один-одного, а й себе теж. Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищенням.

Якщо повернутися до язичницьких часів, весняне купання та обливання мали магічне значення. Предки вірили, що так вони викличуть дощі та матимуть гарний врожай, очистяться та вилікуються від різних нездужань. Обливали водою і худобу, і птицю, бджіл з вуликами, пастухів та коней перед початком польових робіт.

За обрядом протягом перших трьох днів після Великодня годилося бути гарно вдягненими, ситими та мати при собі гроші. В ці дні люди ходять по друзям у гості, тобто волочаться. Саме звідси пішла і назва – «Волочильний понеділок». Годиться при зустрічі зі знайомими та друзями обмінюватися крашанками, пасками, христосувалися та зичити один одному добра та щастя.

Обливальним, Водяним, Поливаним або Волочильним понеділком називається другий день після Великодня.

Традиції Поливального понеділка:

  • Вранці дівчата прибігали до криниці, де на них вже чекали парубки щоби облити водою. Після цього дівчина, яку парубок облив, мала подарувати йому писанку. Вважалося, що облита дівчина швидше вийде заміж за коханого хлопця.
  • Хворих на епілепсію, жовтяницю чи лихоманку несподівано обливали водою, якою заздалегідь обмивали ікони, срібні предмети чи півня.
  • Якщо підозрювали, що на людину наслали пристріт (чи вроки), то перед тим як її облити, воду пропускали через клямку.
  • Вірили, якщо раптово вилити воду на відьму, то вона не зможе шкодити.
  • За повір’ям, утопленики або самогубці могли затримувати дощ, тому в посушливі часи їх могили також обливали водою.
  • На Поліссі колись вважали, якщо облити господиньку в цей день, її корова даватиме більше молока.
  • У деяких регіонах існує звичай, що діти йдуть до хрещених батьків, а ті готують для них подарунки. На Поліссі все відбувається навпаки: хрещені відвідують своїх похресників і приносять їм гостинці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему