6 Квітня 2018
Новини

Незвичайні великодні традиції світу

Незвичайні великодні традиції світу

Весь світ завмер в очікуванні Великодня. Українці фарбують яйця і печуть паски, а християни з інших країн мають свої неординарні традиції.

Греція

У Греції спалюють опудало Іуди Іскаріота. У день спалення діти носять фігуру по місту, стукаючи у кожен будинок. Потім на центральній площі встановлюють шибеницю, розводять багаття і урочисто спалюють опудало зрадника.

Чехія

Чеські хлопці на Великдень залицяються до дівчат, б’ючи їх батогами, а ті у відповідь дарують парубкам фарбовані яйця або жменю монет. Якщо дівчину не вдарили батіжком на Воскресіння Христове, вона нікому не сподобалася.

Угорщина

Півсотні жителів села Холокке поливають на Великдень жінок водою з відра. Подивитися на забави приїжджає безліч туристів зі всієї Європи. Завдяки цій традиції село включили в список культурної спадщини ЮНЕСКО.

Норвегія

А норвежці збираються сім’єю і читають уголос детективні історії, а потім намагаються вгадати, хто виявиться злочинцем. До цього дня видавництва спеціально випускають збірки з детективами, а телеканали показують фільми і передачі. Короткі детективні загадки можна побачити навіть на упаковках продуктів.

Філіппіни

У Страсну п’ятницю добровольців на кілька хвилин прибивають до хреста. Філіппінці – ревні католики, а така вистава нагадує людям про страждання Ісуса.

Бермуди

На Бермудах у Світле Воскресіння випускають у небо повітряних зміїв. За легендою, колись один з місіонерів вирішив наочно місцевим жителям продемонструвати, як Ісус вознісся на небо.

Скандинавія

У Швеції, Фінляндії й Данії дівчатка вбираються відьмами і ходять по домівках із мідним чайником, збираючи частування. У відповідь дарують господарям прикрашені гілочки верби, які приносять щастя і благополуччя.

Кіпр

У Великодню ніч тут позбавляються старих меблів та мотлоху. Речі зносять на центральну площу міста і підпалюють.

Франція

У Страсну п’ятницю по всій Франції перестають дзвонити дзвони. Французи розповідають дітям, що у дзвонів напередодні свята з’являються крильця і вони відлітають у Рим, щоб попросити благословення у Папи Римського. Папа благословляє їх і дарує їм крашанки. Поспішаючи, дзвони гублять великодні яйця на землю. А в неділю дітлахи беруть кошики і виходять на вулицю в пошуках крашанок. Дзвони тим часом повертаються на свої місця і починають святковий передзвін.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему