5 Квітня 2018
Новини

М'ясо та салати на великодньому столі

М'ясо та салати на великодньому столі

Великодній стіл повинен був бути багатим і щедрий, а тому господині намагаються приготувати велику кількість страв. Особливе місце займає домашня ковбаска та запечне м'ясо, буженина.

По-куркульськи

Інгредієнти: свинина – 2 кг, часник – 5 зубків, олія – 3 ст. л., біле сухе вино – 3 ст. л., соєвий соус – 2 ст. л., чорний перець – 2 ч. л., духмяний перець – 2 ч. л., паприка – 1 ч. л., лавровий листок, сіль – 1 ч. л.

М’ясо помити й обсушити, нашпигувати часником. Горошини перців потовкти у ступці, вимішати з олією, соєвим соусом, сіллю і паприкою. Намастити цією сумішшю м’ясо з усіх боків, накрити його й залишити в холодильнику на 12 годин. Перекласти у форму, влити вино, додати лавровий листок. Готувати в духовці 3 години, за потреби доливаючи воду.

Ковбаса панська

Свиняче м’ясо, бажано жирне, очистити від жил і плівок, розрізати на шматочки завбільшки 1,5 – 2 см. На 2,5 кг м’яса узяти 0,5 ч. л. перцю (частину гіркого, частину – духмяного), 3 перетерті зубки часнику, чверть чайної ложечки селітри, 0,5 ч. л. цукру і приблизно третину склянки солі. Цією сумішшю в емальованій каструлі пересипати м’ясо і поставити на добу в холодне місце. А потім наповнити підготовленим у такий спосіб м’ясом чисті кишки. Зав’язати, проколоти кишки голкою – і на бляшку в гарячу духовку. Через 35 – 40 хв м’ясо стане м’яким. Отже, ковбаска готова.

----

Салат «Півник»

Інгредієнти: шинка – 200 г, сир твердих сортів – 100 г, майонез – 100 г, солоні огірки – 2 шт., варені яйця – 3 шт., болгарський перець різного кольору (можна заморожений)

Шинку нарізати кубиками. Солоні огірки і яйця натерти на крупній тертці, сир – на дрібній. Викласти шарами: спершу шинку, потім – огірки. Полити цей шар майонезом і акуратно розподілити його. Потім викласти яйця і знову – шар майонезу. Отриманий салат посипати тертим сиром, а потім прикрасити. Страву викласти у формі курочки. Можна зверху курочку сформувати з яйця.

Салат «Чорнобурка»

Інгредієнти: куряче філе – 300 г, чорнослив без кісточок – 100 – 150 г, морква – 1 шт., цибуля – 1  шт., майонез – 200 г, зелений горошок – 100 г, сіль, перець – за смаком.

Відварити куряче філе, остудити й порізати соломкою. Посолити, поперчити. Викласти нижнім шаром у салатник і змастити майонезом. Чорнослив порізати соломкою і викласти на курку. Далі – шар дрібно порізаної цибулі, натерта на крупній тертці сира морква. Змастити майонезом, посипати зеленим горошком. Зверху знову – шар чорносливу і майонез.

Закуска «Веселі курчата»

Інгредієнти: твердий сир – 50 г, домашній сир – 250 г, маслини – 8 – 10 шт., часник – 1 зубок,

яйце – 1 шт., сіль, перець, майонез чи сметана за смаком.

Яйце зварити та натерти на дрібній тертці. Домашній сир розім’яти виделкою, додати пропущений через прес часник. Змішати з яйцем, посолити, поперчити, заправити майонезом чи сметаною. Із сирно-яєчної маси сформувати кульки, у середину кожної покласти маслину. Твердий сир натерти та обваляти у ньому кульки. Очі курчатам можна зробити зі шматочків маслин, ніжки і дзьобик – з вареної моркви.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему