30 Березня 2018
Новини

30 березня Теплого Олекси: прикмети і традиції

30 березня Теплого Олекси: прикмети і традиції

30 березня українці відзначають День святого Олексія, або Теплого Олекси. Цей день символізує перемогу весни над зимою. Не дивно, що з таким святом пов’язано багато народних традицій та прикмет.

Історія свята

Преподобний Олексій –  ранньо-християнський святий з Риму. Він жив у Римі у IV столітті у знатній і багатій родині. Якось йому привиділося, як помирає його мати. Аби вимолити у Бога її життя, чоловік напередодні весілля, нікому нічого не сказавши, покинув молоду наречену та відрікся від щастя.

17 років він провів у місті Едессі при храмі Пресвятої Богородиці, де щоночі молився і щодня просив милостиню. Діва Марія з’явилася паламареві та сповістила, що Олексій є чоловіком Божим.

За легендою, Олексію довелося повернутися у батьківський дім. Проте чоловік не назвав своє справжнє ім’я, а батько, добрий християнин, не впізнав у жебраку, який стояв перед ним, свого сина. Так, живучи у сараї та приймаючи лише воду та хліб (чоловік відмовився від іншої їжі), він прожив ще 17 років. І лише після того, як Олексій помер, слуги знайшли записку, де було написане його справжнє ім’я та описане життя.

Традиції на Теплого Олексія

30 березня пасічники замовляють бджіл. Якщо тепло, вони виносять вулики надвір (щоб бджоли інших хазяїв не шукали), кроплять їх освяченою на Стрітення водою та промовляють: «Теплий Олекса випускає бджіл на весну». Такий ритуал допоможе зібрати більше меду влітку.

Деякі господарі 30 березня виносять на вулицю для загартовування картоплю, приготовану для посадки, лагодять садовий і городній інвентар.

Всю домашню роботу потрібно переробити протягом дня, бо ввечері слід зібратися разом за сімейним столом і провести зиму.

На Теплого Олексу вівсянка співає свою першу в цьому році пісеньку. Хто почує її – буде весь рік веселий.

Щука у цей день лід хвостом розбиває. Кажуть, що це навіть почути можна – якщо вийти рано-вранці до води й прислухатися. А ще, за легендою, цю щуку можна голими руками впіймати. Але це до невдачі.

Щука викидає ікру зазвичай на Теплого Олексу, тож завзяті рибалки святкують цей день, сподіваючись, що з Божою допомогою рибалити будуть вдало.

Сітка, яку сплели 30 березня, увесь рік приноситиме хороший улов.

Чоловікам, які ходили у цей день полювати, щастить.

У цей час журавлі повертаються з вирію, тому люди всіма силами прагнуть їх затримати, оскільки гніздо цього птаха приносить будинку щастя. Діти кидали перед журавлями на землю червоний пояс або хустку, щоб птахи далі не летіли, а кружляли над тим місцем, де пояс лежить, і вигукували: «Колесом, колесом – над червоним поясом!», «Журавлі, журавлі, я вам перейду дорогу!». Цей звичай має назву – перев’язування дороги червоним поясом.

Цього дня жінки, дівчата й діти йшли закликати весну. Вони брали полотно, виходили в поле, вклонялися на всі боки і, повернувшись до сходу сонця, промовляли: «Ось тобі, весна-мати, нова обновка!». Потім розстеляли його, клали пиріг і йшли з надією, що льон і коноплі добре вродять.

Господині у передостанній день березня поспішали до водойм – щоб опустити у воду пряжу. Як полежить у день Олексія у воді, стає міцною.

Також жінки збирали талу воду, відстоювали її використовували в домашніх потребах.

Якщо ж у цей день дівчина зустріне лелеку – має впасти або присісти долу. Тоді, за повір’ями, перед нею швидко стане суджений.

Дівчата також вірили, якщо на Теплого Олекси подарувати жебракові сорочку, не забаряться старости.

Напередодні Теплого Олекси йшли ввечері на леваду, де росла стара верба, та із заплющеними очима виламували гілочку. Якщо вона виявлялася рівною і довгою, майбутній чоловік буде високим і струнким. Гілочку вдома освячували й у церкві намагалися торкнутися нею хлопця, який подобається. Якщо вдавалося дрібочку верби кинути йому в їжу або підкласти під подушку, неодмінно засватає.

Особливо шанувалася в цей день береза: збирали її бруньки, бо вважалося, що вони володіють особливою цілющою силою. За вечерею було прийнято пригощатися напоєм із соку берези і меду.

Прикмети на Теплого Олекси

Тепла сонячна погода віщує урожайний рік. Якщо холодно – весна буде затяжною.

Великі струмки передвіщають мокре літо.

А ще активне танення снігів із великою кількістю води вказувало на хороший сінокіс.

Якщо до цього дня не з’являлися шпаки, то стояла погана погода.

Гуси, що високо летять, віщували снігопади. 

Якщо на теплого Олекси бджоли зроблять перший обліт, буде добрий медозбір.

Яка погода на Олекси – така і на Великдень буде.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему