29 Березня 2018
Новини

17-річний волинський винахідник створив сонячний колектор

17-річний волинський винахідник створив сонячний колектор

Його винахід використовує енергію сонця для підігріву води і нічим не поступається заводській моделі, тільки коштує у рази дешевше.

17-річний Олександр Марчук став призером Всеукраїнського конкурсу винахідницьких та раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму в категорії «Ресурси енергозбереження». Пише ibud.ua.

Зараз хлопець навчається в 11-му класі. Живе в селі Привітне Локачинського району Волинської області.

Сашко розповідає, що три місяці працював над своїм винаходом у Будинку школяра, який відвідуе ще з восьмого класу. Каже, що робив пристрій з підручних матеріалів.

«Для головної частини колектора - абсорбера - спаювали латунні трубки. Цю конструкцію вклали у дерев'яну раму. Зверху поклали скло. Воно створює всередині ефект теплиці. Накопичувальним баком став газовий балон. Його пофарбували в чорний колір, щоб краще нагрівався на сонці. Рама колектора - 2 квадратних метра. Сам пристрій важить 50 кілограмів. Газовий балон вміщує до 40 літрів води. Але потужності абсорбера вистачить, щоб нагріти від 100 до 200 літрів», - розповідає волинський винахідник.

Пристрій нічим не поступається заводської моделі. Обійшлося в 3,5 тис. грн. На ринку заводський колектор коштує майже 45 тис. грн.

Наставник школяра Юрій Купріюк розповів, що абсорбер найкраще працює в спекотні дні, він може нагріти воду до 70 градусів. Його можна встановити замість бойлера.

«Гаряча вода буде подаватися в душ або на кухню. Якщо додати двигуни для викачування води, можна обігрівати житло або теплиці. Щоб користуватися колектором взимку, систему слід заповнити незамерзаючої рідиною – антифризом».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему