27 Березня 2018
Новини

Пожежа в Кемерово: що робити, аби такого трапилось з вашими дітьми

Пожежа в Кемерово: що робити, аби такого трапилось з вашими дітьми

Керівник центру консультування з дитячої безпеки «Стоп Загроза» Лія Шарова після пожежі в Кемерово розповіла, чому потрібно обов'язково навчити кожну дитину – пише stop-ugroza.ru.

1. Мокрий шарфик. Так ми зазвичай розповідаємо під регіт дітей перше правило виходу з палаючого або задимленого приміщення. Тому що це правда: воду з собою ми носимо нечасто, діти – майже ніколи. А гинуть саме від диму. Тому беремо будь-який одяг: шарф, футболку, сорочку, блузку, поділ спідниці. На одяг пісяємо. І дихаємо через мокру тканину. Сеча набагато краще фільтрує і дим, і отруйні речовини, ніж вода. Діти сміються, але всі погоджуються з тим, що в небезпечній ситуації це зробити не соромно. Але це настрій «не соромно» можна створити тільки в діалозі і краще - між дітьми. У кожному класі або групі завжди знайдуться ті, хто переконливо скаже: «А що смішного? Якщо це врятує життя».

Читайте також: Кемерово в масштабній пожежі згоріло 400 осіб, більшість з них діти - ЗМІ

2. Привчайте дітей до гри: знайди вихід. Та й себе теж. Ми ніколи не замислюємося над тим, як залишати приміщення в разі пожежі. Ніколи. А це можна швидко і весело зробити звичкою. А привчаючи дитину, ви і самі станете звертати на це увагу. Тому протягом 2-3 тижнів, приходячи в будь-яке приміщення, весело і моментально дивимося, куди б ми побігли в разі пожежі. Можна уточнити у співробітників.

Читайте також: Майже 70 людей згоріло у торговому центрі в Кемерово (відео)

3. Вихід з натовпу, охопленого панікою. Тут три правила:

- Йдемо тільки по напрямку руху, не зупиняючись, навіть якщо рідні залишилися позаду. Ви зустрінетеся після того, як вийдете назовні.

Нагадуємо, Пожежа в торговому центрі Харкова (відео)

- Акуратно огинаємо кути, стовпи, будь-які зустрічні перешкоди. Для цього дивимося, що попереду. Йдемо, схрестивши руки на грудях, виставивши лікті трохи вперед і тримаючись руками за плечі. Так, якщо вас здавлять, ви зможете дихати вільно.

- Якщо впали: ніяких «згрупуватися»! У вас є три секунди, щоб встати за будь-яку ціну. Для цього чіплятися мертвою хваткою в найближчі ноги, джинси, пальто, і, як мавпи підніматися по людині. Пам'ятаємо, що людина-дерево не буде нам рада. І навіть можливо стукне по голові. Але ви встигнете встати. Потренуйтеся вдома.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему