23 Березня 2018
Новини

Ціни на бензин в Україні підуть вгору

Ціни на бензин в Україні підуть вгору

У найближчі два тижні паливні ціни на українських АЗС злетять вгору. І якщо останній місяць пальне невпинно дешевшало, то скоро розцінки не тільки повернуться назад, але і будуть ще вище, ніж раніше.

Згідно з даними «Консалтингової групи А-95», за останній місяць середній цінник по країні «п'ятого» бензину опустився більш ніж на 70 коп /л – до 29,19 грн./л, а в кількох областях – до 27,49 грн/л, тобто на 2,40 ко – пише vesti-ukr.com.

Якщо раніше на здешевлення палива впливали падіння курсу долара і світові нафтові ф'ючерси, то тепер ситуація змінилася: нафта стала стрімко дорожчати. Останні кілька днів нафтові ф'ючерси виросли в ціні: за станом на 23 березня вони торгуються на позначці трохи вище $ 66 за барель. Експерти паливного ринку вважають, що після оприлюднення звіту США про баланс нафти і очікування країн ОПЕК щодо зростання попиту на нафту, ціна виросте на 1,6 млн барелів на добу.

«В одному барелі нафти приблизно 85 літрів бензину. Тому подорожчання бареля нафти на $ 1 підвищує вартість літра бензину на $ 0,014. З урахуванням ПДВ, це близько 44 коп./л. Якщо виходити з того, що котирування виросла на $ 4 і за умови, що воно на цих відмітках протримається хоча б тиждень, то ціна бензину на АЗС виросте на 1,7–1,8 грн/л», – зазначив директор UPK Group Олександр Киримов.

Нагадуємо, Озвучено прогноз щодо вартості бензину

Нагадаємо, на початку року ціни на АЗС навіть перевалили за 30 грн. на А-95. Українці навіть закликали один одного через соцмережі бойкотувати заправки для того, щоб трейдери не завищували ціни. Експерти говорили про відсутність контролю за ціноутворенням і змовою на паливному ринку. Пізніше Антимонопольний комітет це підтвердив, викривши в змові найбільші АЗС.

Можливо, тому і прийшов час задуматися про електрокар. Хоча в 2017 році було відзначено зростання продажів, електромобілі – поки рідкість на наших дорогах. Однак все може змінитися, адже, згідно з новим законопроектом, з 1 січня 2018 до 1 січня 2019 року скасували ПДВ та акциз на ввезення в Україну нових і вживаних електромобілів. Очікується, що подібна міра підстьобне продаж електромобілів і розвиток інфраструктури електрозаправок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему