21 Березня 2018
Новини

Українські ювеліри почнуть ставити підробне клеймо, щоб не платити збори до Пенсійного фонду

Українські ювеліри почнуть ставити підробне клеймо, щоб не платити збори до Пенсійного фонду

Уряд вирішив штрафувати ювелірів, які погано платять збори до Пенсійного фонду.

На цей час пенсійний збір повинні платити суб’єкти підприємництва, але розраховують їх казенні підприємства пробірного контролю, виходячи з цін на дорогоцінні метали. Стверджується, що новий порядок нібито дасть можливість пробірним підприємствам контролювати його сплату. Пише finance.ua.

Натомість ювеліри вважають, що після посилення контролю вони можуть піти на використання підроблених клейм, щоб уникнути сплати зборів до Пенсійного фонду.

Зокрема, глава Союзу ювелірів України Дмитро Видолоб називає більш жорстку політику влади в сфері контролю за сплатою податків не чим іншим, як спробою монополізувати ринок великими гравцями.

«Роздрібні ціни вже виросли в середньому на 12% у доларах. А послуги виробників з виготовлення ювелірних виробів подорожчали в середньому на 65%. Відбувається захоплення і монополізація ринку великими операторами, що неодмінно призведе до подальшого зростання споживчих цін на ювелірну продукцію», – підкреслюють експерти. 

Читайте також: Французи створили прикраси з діамантовими левами

Все це відбувається на тлі скорочення кількості ювелірних компаній в Україні, а відповідно, і доходів. З моменту окупації Криму і початку АТО на ринку замість 1180 компаній залишилося 663. Головною причиною називають непомірне оподаткування.

Згідно із чинним законодавством, ювеліри зобов’язані заплатити державі 10% вартості основного дорогоцінного металу у виробі. На цей момент процедура виглядає так – ювелір відсилає виріб у Пробірну палату, а вони повертають його з клеймом і квитанцією на сплату внеску до Пенсійного фонду.

«Але факт проплати особливо, на жаль, досі ніхто не контролював. Тому справно платять далеко не всі компанії. Більшість платить збір не в повному обсязі», – запевняють ювеліри. 

Також вони вважають, що після посилення контролю деякі ювеліри можуть піти на використання підроблених клейм, щоб уникнути сплати зборів у ПФ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему