13 Березня 2018
Новини

Не візьмете мене за свого лікаря – не дам вам навіть зеленки!

Не візьмете мене за свого лікаря – не дам вам навіть зеленки!

З квітня українці повинні масово укладати договори з обраними сімейними лікарями – набирає чинності перший етап медичної реформи.

Як виявилося, електронна форма, яка працювала раніше і де українці вже вибирали собі лікарів, була тестом. І тепер кожному треба буде прийти в поліклініку і особисто поставити підпис під документом про вибір лікаря. Правда, ця форма також ще не затверджена Міністерством охорони здоров’я. А значить, не виключене і третє коло. Тож що чекає на українців – пише https://vesti-ukr.com/strana/281155-medreforma-v-ukraine-uperlas-v-shantazh-uchastkovykh

Укладають договори

Лікарі в поліклініках поки діють на власний розсуд. Наприклад, у Вінницькому центрі первинної медико-санітарної допомоги № 3 вже готові укладати договори. «Беріть паспорт, код і йдіть до сімейного лікаря, який вам подобається. Вибрали вже? Ось до нього і вирушайте, укладайте договір», – сказали в центрі. Правда, що це дасть пацієнтові, тут не знають. «Є 370 грн на рік, на які ми можемо пролікувати людину. Але розуміння, скільки це консультацій і аналізів, немає. Нам нічого толком не пояснили», – відповіли в реєстратурі.

У Дніпропетровській міській поліклініці, в відділенні сімейних лікарів, договори з пацієнтами поки не укладають: «Ми чекаємо до квітня». У Калуській діють, як і у Вінниці, – укласти договір можна, але деталі незрозумілі. Аналогічна ситуація і в приватних клініках, із якими, згідно із законом, теж можна укладати договори. «Ви можете заповнити у нас на сайті декларацію, вибрати собі лікаря. Але що ви отримаєте натомість, не знаємо. У нас немає чітких вказівок від держави. Як тільки ми дізнаємось інформацію, обдзвонимо всіх, хто заповнив декларацію, і розповімо всі подробиці», – повідомили в приватній клініці  «Гармонія здоров’я» в Києві.

Шантаж пацієнтів

Головний принцип реформи – скасування територіального принципу, коли кожен пацієнт прикріплюється до лікаря за місцем реєстрації. Теоретично можна вибрати собі лікаря в іншому кінці міста, і це, за задумом МОЗ, дозволить створити конкуренцію серед медиків: до хороших буде записуватися більше людей, а отже, їхній бюджет також зросте. Інше питання, чи зможе в такому випадку лікар оперативно приїхати на виклик.

Але, судячи з усього, в Києві цієї опції пацієнтам усе одно надавати не збираються. Наприклад, у поліклініці на Оболоні в реєстратурі категорично заявили: договір будете підписувати тільки зі своїм дільничним лікарем: «Ви до кого за пропискою належите? Ось до того лікаря і йдіть укладати договір».

Таку історію розповіла Вікторія Шапошникова. «Я не хочу укладати договір зі своїм дільничним лікарем, тому що вона мене, м’яко кажучи, не влаштовує. Пішла до лікарки, яку хвалять, вона мені почала м’яко відмовляти. Мовляв, у неї і так багато пацієнтів, але потім зізналася: у них із колегами неофіційна домовленість – не переманювати пацієнтів, щоб не позбавляти інших роботи. І ось як тут бути, адже лікар повинен поставити свій підпис у договорі, а вона не хоче?» – міркує Шапошникова.

У селах лікарі діють ще радикальніше – методом шантажу. «В нас у селі дільнична лікар обійшла всі двори і попередила: якщо укладемо договір з іншим лікарем, то вона ні зеленки не дасть, ні тиск не виміряє. А їй вже далеко за 70, вона навіть погано чує. Бабусі її жаліють і клянуться, що договір підпишуть і онуків змусять», – розповідає Ольга Кашпо з Івано-Франківської області.

Все ще в проектах

Ті ж, хто замислюється про те, що буде після укладення договорів, у розгубленості. «Ми підрахували, що на виділені 370 грн на рік зможемо зробити тільки по одному разу аналізи сечі, крові та гастроскопію. Все – на цьому гроші закінчаться. А якщо у мене буде 1800 пацієнтів, я повинен буду кожен день приймати по дев’ять людей. Часу на профілактику, з’ясування, що болить, як харчується пацієнт, які у нього спадкові хвороби, не залишиться», – каже сімейний лікар Руслан Добровольський.

А головний лікар Дніпропетровського центру первинної медико-санітарної допомоги № 12 Іван Кондратенко каже, що насправді досі не існує затвердженої форми декларації, яку повинні підписувати пацієнт і лікар. «Поки є тільки проект декларації, тому підписувати її не можна. Також існує проект наказу МОЗ про норми пацієнтів. І якщо раніше казали, що кожен лікар повинен набрати 2000 пацієнтів, то в новому проекті наказу йдеться вже про те, що педіатр повинен мати 900 пацієнтів, сімейний лікар – 1800, а терапевт – 2000. Тобто поки МОЗ не опублікує остаточний варіант, навіть говорити нема про що», – вважає Кондратенко.

А система еHealth, через яку можна заповнити декларацію і де зберігаються всі дані пацієнта, включаючи його діагноз і аналізи, досі не отримала дозволу на введення конфіденційної інформації. «Тобто вводити туди особисті дані пацієнта не можна», – зазначив Кондратенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему