13 Березня 2018
Новини

Найдивніші страви світу: жуки, хробаки, тухлі тюлені

Найдивніші страви світу: жуки, хробаки, тухлі тюлені

Деякі з найдивніших страв світової кухні є  дуже екзотичними, а деякі з описаних страв можуть здатися дуже неприємними.

Смажені жуки

Буваючи в Азії неможливо не спробувати ці смаколики хоча б один раз. Візки з смаженими личинками, жуками, скорпіонами та іншої малопривабливою живністю стоять на кожному розі. Тому в один прекрасний момент практично кожен мандрівник все-таки вирішує: «А, була не була! Давайте сюди цю гидоту!».

Треба сказати, що гидота не дешева, в порівнянні з іншими азіатськими продуктами. Але це й не дивно, місцеві продають ці «делікатеси» тільки туристам, самі ж вони вважають за краще рибу, курку та іншу абсолютно нормальну їжу.

Про смакові якості: не можна сказати, що це огидно. Жуків так сильно зажарюють, що відчувається тільки смак масла і великої кількості спецій. В принципі, якщо не знати, що жуєш комаху, може здатися, що це сильно пережарені чіпси. Правда, зі скорпіонами справа йде трохи інакше. Справа в тому, що в них міститься велика кількість хітину, через що створюється враження, що їси смажену в маслі і травах соду. На любителя в загальному. Ну і, звичайно, всі ці лапки і вусики в роті відчуваються не дуже приємно.

Печиво з осами і шоколад з кониками

Якщо тайці просто смажать жуків, то фірма Micronutris пішла далі. Це перша європейська компанія, яка займається виготовленням продуктів з комахами в промислових масштабах. Компанія була заснована ще в 2011 році в французькому містечку Сент-Оран. В даний час її вироби можна зустріти на полицях багатьох французьких супермаркетів і в деяких магазинах за межами країни.

У них є сайт, де за ціною від 9 до 95 євро ви можете придбати сушених черв'яків, печиво з осами, шоколад з кониками, пасту з личинками та інші принади.

Сир з личинками

Для тих, кого сиром із цвіллю вже не здивуєш, є сир «Касу марцу» із Сардинії. Його головна «фішка» в тому, що він приправлений личинками сирної мухи, які прискорюють процес розкладання. Черви нібито роблять сир більш м’яким і наділяють його особливим присмаком.

Справжні цінителі цього делікатесу вважають за краще не прибирати личинки перед вживанням. Тут головне їсти сир швидко, поки «спеції» не розповзлися.

«Балюта», або яйця із зародками

Це дуже популярна страва в країнах Південно-Східної Азії. Особливо його люблять на Філіппінах. «Балюта» – це качине яйце, в якому встиг сформуватися зародок пташеняти, з оперенням, хрящами і дзьобом.

Вважається, що ця страва особливо корисна для чоловіків, адже благотворно впливає на потенцію. Їсти яйця потрібно із соєвим соусом, сіллю і перцем, спочатку очистивши одну половинку від шкаралупи і випивши навколоплідну рідину.

Ті, хто зважився спробувати «балюту» на смак, стверджують, що він нагадує відварну яловичу печінку.

Кривавий пудинг

Грубо кажучи, це пудинг, приготований з додаванням свинячої, яловичої або курячої крові. Подається або в вигляді пирога із рисом на паличці, що нагадує ескімо, або у формі желе, яке часто додають у супи. Щоб кров не була рідкою і мала текстуру та зберігала форму, її попередньо залишають ненадовго постояти. Коли вона згортається, все відварюють. Також брусочки загуслої крові можна купити практично в будь-якому супермаркеті Китаю, Тайваню або Південної Кореї.

Цікаво, що смак такого пудингу, судячи з відгуків, схожий на звичайну печінку. Ні дивного запаху, ні незвичайного присмаку в цієї кривавої страви немає.

«Ківіак», або фарширований чайками тухлий тюлень

Така страва є, вживають її в широтах від Чукотки до Гренландії. Готується вона таким чином: беруть обезголовлену тушу тюленя, набивають її невеликими чайками (не патраними), а потім відправляють цю конструкцію «консервуватися» під землю на період від півроку.

Цього часу зазвичай досить, щоб птахи розклались і їхні ферменти встигли переробити тюленячі кишки.

Через 6 – 7 місяців усю цю справу відкопують і їдять у сирому вигляді. Цінителі кажуть, що за смаком ківіак нагадує дуже старий сир.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему