13 Березня 2018
Новини

Чому почали приходити повідомлення про припинення пільг на ЖКП?

Чому почали приходити повідомлення про припинення пільг на ЖКП?

З 01.01.2018 року дію пільг на житлово-комунальні послуги, опалення, скраплений газ, телефон, установку телефонів припинено. «Дохід перевищує податкову соціальну пільгу», – ідеться в повідомленні.

Пенсіонери в паніці, вважають, що у них хочуть відібрати надбавку до пенсії. Однак чиновники запевняють: якщо вас позбавили пільг, то можна спробувати скористатися субсидією – про це пише business.vesti.

Два списки

Як пояснив віце-прем’єр з питань соцполітики Павло Розенко, вже два роки в країні існує правило: люди отримують знижки на комуналку або оформляючи субсидію, або користуючись пільгами. «Поєднувати ці два списки не можна. Тобто якщо ви отримували знижку на оплату комунальних послуг тому, що ви є чорнобильцем чи ветераном війни, то претендувати на субсидію ви не могли. Зараз доходи громадян змінилися, змінився прожитковий мінімум тощо. Тому якщо вам прийшов лист, що ви позбавлені пільг, то не впадайте у відчай. Ідіть і оформляйте собі субсидію. Також місцева влада як виняток може приймати рішення щодо конкретних ситуацій і допомагати. Наприклад, якщо самотня людина має велику житлоплощу, то потрібно звернутися до місцевих соцорганів і отримати допомогу. Вони можуть це вирішувати», –- сказав Розенко.

Економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що подібні «листи щастя» найбільше торкнуться пенсіонерів. «Саме їм підвищили пенсії, і таким чином змінилися їхні доходи. Особливо можуть постраждати самотні пенсіонери, тому що їм нема з ким поділити витрати. Якщо живуть двоє пенсіонерів або в квартирі є студент, неповнолітній, то вони втратять менше», – каже Охріменко.

Що змінилося

До речі, із цього року в правила отримання субсидій внесено зміни. Тепер оформити держдопомогу можуть і ті, хто має дві квартири, дві машини, здає квартиру в оренду, не працює, але не стоїть на обліку в центрі зайнятості. А також ті, хто оплатив лікування або навчання в розмірі понад 10 прожиткових мінімумів (17 770 грн). Але, з іншого боку, в свій сукупний дохід при оформленні субсидії потрібно буде включити такі дані, як вартість санаторної путівки, яку вам видали безкоштовно, вартість протеза, а також суму виплат страховок за завдання шкоди здоров’ю. Нагадаємо, субсидія призначається двічі на рік: на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня і на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня.

Раніше Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман обіцяв, що субсидії будуть діяти до кінця опалювального сезону. Ще з початку цього року уряд сурмив про необхідність підвищити пенсії військовим. Не останню роль у цьому питанні, мабуть, відіграли й постійні мітинги та пікети під Радою. Як результат – влада оголосила, що військові пенсії будуть перераховані з 1 січня 2018 року і підвищені в середньому на 1,5 тисячі гривень. На сайті Кабміну в кінці лютого з’явився повний текст постанови «Про перерахунок пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» від 21 лютого 2018 року № 103.

Зокрема, згідно із частиною 4 статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб», Кабінет Міністрів України постановляє перерахувати пенсії, призначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, і деяких інших осіб» з 1 березня 2018 року. Винятком стануть пенсії, призначені відповідно до закону особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) і поліцейським. При цьому буде враховуватися розмір окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентна надбавка за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою і т. д.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали