12 Березня 2018
Новини

В школу будуть брати за пропискою і через договір з нотаріусом

В школу будуть брати за пропискою і через договір з нотаріусом

Ще два тижні триватимуть громадські слухання щодо нових правил зарахування дітей до першого класу. Підсумком може стати документ, згідно з яким дітлахів уже з 31 травня будуть оформляти в школу за місцем прописки.

Батьки вже б’ють на сполох: їх позбавляють права вибору – про це пише vesti-ukr.com.

Як розповіла глава департаменту освіти КМДА Олена Фіданян, усі київські школярі будуть прив’язані до своєї найближчої загальноосвітньої школи. Цього вимагає новий порядок зарахування учнів до шкіл, який Міносвіти виставило на громадське обговорення до 25 березня. «Замість співбесіди або конкурсу школяра відразу ж зараховуватимуть за місцем його реєстрації (прописки). Але це не означає, що дитину не можна буде влаштувати в іншу школу, якщо там є місця», – каже Фіданян.

Заступник голови комісії освіти Київради Сергій Паладій уточнив, що якщо дитина прописана в одному районі, але фактично проживає в іншому, то претендувати на місце в школі вона зможе тільки після всіх дітей, прописаних поблизу цього освітнього закладу.

Якщо ж батьки орендують житло і не мають київської прописки, то їм, за словами Фіданян, доведеться зібрати документи. «Якщо житло орендується, то потрібен нотаріально завірений договір на користування житлом на території обслуговування школи. Переселенцям зі сходу потрібно надати посвідчення внутрішньо переміщеної особи», – каже Фіданян.

Читайте також: Як оцінити школу для першокласника

У той же час батьки, які орендують житло в столиці, побоюються, що після укладення договору може піднятись орендна плата. «Потрібно буде витрачати гроші на нотаріуса. Можливо, виросте плата за житло через зміни податкового статусу», – написала в групі «Батьки SOS» Вікторія Бондар. Ріелтор Світлана Антипіна каже про те, що зараз у Києві більшість орендодавців не горить бажанням офіційно підписувати договори про оренду. «Їм це невигідно, оскільки доведеться платити податок на дохід від здавання житла в оренду», – каже Антипіна.

Сортують за віком

Лякає батьків і віковий пріоритет: якщо на одне місце претендуватимуть шести- і семирічна дитина, перевагу віддадуть старшій. Мама майбутнього першокласника Анна Лопусьєва вважає такий порядок некоректним. «Тобто у тих, хто народився навесні, менше шансів потрапити в школу, ніж у тих, хто народився взимку? Тепер вагітність треба підгадати, щоб у дитини було більше шансів потрапити», – каже Анна.

Що стосується спецшкіл, то там прописку питати не будуть. Спеціалізованими школами, за словами заступника голови комітету Ради з питань науки і освіти Олександра Сича, вважаються тільки чотири види шкіл – художні (в сфері управління Мінкультури), спортивні (Мінспорту), військові (Міноборони) і наукові гімназії (МОН). «Школи, наприклад, з математичним ухилом або з поглибленим вивченням іноземних мов, що підпорядковуються РДА, до спецшкіл не належать», – каже нардеп. Киянка Олена Павленко, чий син восени має піти в школу, вже стурбована тим, що йому буде складно потрапити в математичну спецшколу.

Читайте також: Чи потрібні дитині центри раннього розвитку?

Окрема історія – елітні ліцеї, як, наприклад, Кловський і Подільський, куди досі проходили за конкурсом. «Згідно з новим порядком, у першу чергу в них можуть бути зараховані діти, зареєстровані в будинках поруч із ними, оскільки ці ліцеї є комунальними. Але йдеться тільки про першокласників. Для старшокласників – конкурс», – каже Паладій.

Утім, за словами Фіданян, проект до 25 березня буде доопрацьовуватися, в нього можуть внести ще низку правок, зокрема щодо шкіл з поглибленим вивченням якогось предмета.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему