1 Березня 2018
Новини

Луцькі лікарі рятують від раку космічним приладдям

Луцькі лікарі рятують від раку космічним приладдям

Новіаційними методами лікування вражають волинські хірурги. У Луцьку почали використовувати гідроскальпель, який не розрізає, а розтинає тканини водою під тиском у 40 атмосфер. Отож на Волині тепер можуть допомагати людям, хворим на рак прямої кишки, хоча раніше в Україні пацієнтам відмовляли у таких операціях, повідомляється в сюжеті ТСН.

Відповідні оперативні втручання проводить хірург Олександр Зінчук. Саме він готує інструменти до роботи, при цьому заявляючи, що потрібно не лише вміти користуватися цим інвентарем, а і любити техніку, яка перекочувала до медицини з авіації.

В авіаційній галузі таке приладдя використовують у датчиках положення. Завдяки такій струменевій технології науковці навчилися різати граніт, чистити метал, прибирати злітну смугу від гуми, і вже після цього метод вирішили застосувати для розтинання органічних тканин.

Читайте також: Лікування-2018: що буде безплатним, чи важлива прописка і чи лікуватимуть пацієнта без укладеної угоди

Перші експерименти луцькі лікарі провели на м’ясі, яке купили на звичайному ринку. Систему вдосконалили настільки, що діаметр струменя води став дорівнювати цівочці, випущеній зі шприца.

Замовлення на такий непростий інструмент уяло підприємство конструкторського бюро арматуробудування. Незвичайний гідроскальпель працює автономно і живиться від кисневих балонів, які використовують дайвери. Такий інструмент дозволяє видаляти врослі в сусідні органи пухлини, з якими не можуть справитися звичайні скальпелі.

Тепер у Луцьку приймають хворих на рак прямої кишки, яких раніше вважали неоперабельними. Нині волинські лікарі зазначають, що провели вже півсотні операцій, користуючись гідроскальпелем. 70% пацієнтів долають онкологію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему