27 Лютого 2018
Новини

Знайшли загублені скарби і мумію великого жерця

Знайшли загублені скарби і мумію великого жерця

Археологи виявили незайманий давньоєгипетський некрополь, який включає в себе щонайменше вісім гробниць і 40 саркофагів. У склепі перебували священні предмети і дорогоцінне каміння. Про це пише sciencealert.com.

Могили знайдені на південь від Каїра в Мухафазі (провінції) Ель-Мінья, в шести кілометрах від некрополя Туна-ель-Гебель. Похоронний комплекс складається з декількох шахт, що ведуть до сімейних поховань. У склепах були знайдені мумії, канопи – посудини для зберігання витягнутих із тіл померлих органів, – а також фігурки ушебти, призначені для супроводу покійного в потойбічний світ.

В одній з могил спочивав Джехуті-Ірді-Ес – верховний жрець Тота, бога знань і покровителя писемності, вчених і чиновників. Учені визначили приналежність саркофага за ієрогліфами на канопах, увінчаних алебастровими головами синів Гора. На посудинах також написано, що жрець був «одним з п’яти великих».

Читайте також: Єгиптологи розповіли про загадку «кричущої мумії»

Мумія Джехуті-Ірді-Ес була прикрашена бронзовим коміром, синіми і червоними намистинами з дорогоцінних каменів, бронзовими позолоченими листами, амулетами й іншими предметами, що використовуються в похоронних ритуалах. Жерця «супроводжували» близько тисячі фігурок ушебти.

За словами дослідників, район, в якому було знайдено некрополь, у Стародавньому Єгипті якось був пов’язаний з Тотом. Раніше в Ель-Мінья археологи виявили масове поховання ібісів – священних птахів, яких традиційно пов’язували з богом писемності.

Читайте ще: У найдавнішій виявленій школі вчили робити... шашлик?

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему