23 Лютого 2018
Новини

Надгробну плиту луцького єпископа передали в місцевий костел

Надгробну плиту луцького єпископа передали в місцевий костел

Нещодавно в польському місці Торунь відбулось перепоховання останків єпископа Шельонжека.

Наразі триває беатифікаційний процес владики, у рамках якого й відбулося перепоховання. А нагробну плиту, під якою раніше було поховане тіло єпископа, уже доставили й передали до луцького римо-католицького кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла.

Незабаром її освятять і встановлять у соборі. Пише Монітор Волинський.

Як зазначено в повідомленні, владика Адольф Петро Шельонжек ще у лютому 1926 року приїхав до Луцька, тобто через два місяці після свого призначення. Він віддано служив Богові та ввіреній йому пастві до самого арешту. В ніч із 3 на 4 січня 1945 року органи НКВС арештували його, але він не зрікся служіння і в радянських тюрмах, де провів 16 місяців, і до самої смерті молився й тужив за «своєю улюбленою Луцькою дієцезією».

Луцький єпископ залишився владикою Луцьким аж до самої смерті, оскільки не відмовився від свого єпископського престолу. Лишень через рік, 1946 року, після втручання американських дипломатів, тодішня радянська влада «помилувала» його й депортувала до Польщі. Він оселився у Бєжгловському замку поблизу Торуня.

Після смерті Шельонжека поховали у крипті під пресвітерієм місцевого костелу, а зверху звели пам’ятну таблицю, яку виготовили  за кошти, зібрані священиками та вірянами Луцької дієцезії, котрі після війни емігрували до Польщі.

Зараз його тіло помістили у спеціальний саркофаг біля входу до торунського костелу, а плиту вирішили передати Луцькій дієцезії.

Символічно, нагробну плиту владики перевозили через перехід Шегині – Медика, тобто тим самим шляхом, яким єпископ Шельонжек покидав волинські землі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему