20 Лютого 2018
Новини

Знайшли новий спосіб боротьби зі старінням

Знайшли новий спосіб боротьби зі старінням

Вчені з Португалії знайшли новий спосіб боротьби зі старінням, заснований на запобіганні появі аномального числа хромосом у клітинах. Препринт дослідження опублікований biorxiv.org.

З віком збільшується кількість клітин, в яких виникає анеуплоїдія – зміна числа хромосом. Це явище пов’язане зі старінням людського організму. Так, змінюється активність генів, що відповідають за поділ клітин за допомогою мітозу – процесу, при якому хромосоми однаково розподіляються між двома новими ядрами.

Експерименти на мишах показали, що при пошкодженні механізму, що забезпечує мітоз, розвиваються ознаки прогерії (синдрому Гатчинсона-Гілфорда) – генетичного захворювання, при якому відбувається передчасне старіння.

Вчені проаналізували маркери старіння у клітин фібробластів, виділених у європеоїдів чоловічої статі, загальний вік яких охоплює період від дитинства до пізньої старості. Виявилося, що старіння було пов’язане з придушенням транскрипційного фактора Forkheadbox M1 (FoxM1) – білка, який зв’язується з ДНК і регулює активність генів G2-M, котрі в свою чергу контролюють поділ клітин.

Читайте також: «Єдиний спосіб уповільнити старіння – недоїдати»

Дослідники збільшили рівень Forkheadbox M1 в клітинах, виділених у літніх людей і у хворих на прогерію, та запобігли тим самим появі анеуплоїдії. Крім того, знизилася кількість маркерів старіння. На думку фахівців, результати дослідження допоможуть розробити терапевтичні методи боротьби зі старінням, засновані на збільшенні ефективності мітозу через FoxM1.

Читайте ще: Меню, яке подарує вічну молодість

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему