19 Лютого 2018
Новини

В Україні закінчується вакцина від кору

В Україні закінчується вакцина від кору

У приватних клініках вакцини від кору вже немає, а в державних поліклініках вона закінчується.

Підвіз нової партії обіцяють тільки навесні і вже записують бажаючих в чергу. Правда, ціни на вакцину будуть вищими  - пише vesti-ukr.com.

Записують в листи очікування

В Україні днями заборонили партію вакцини від кору, паротиту та краснухи (КПК) «Пріорікс». Відповідне розпорядження було опубліковано на сайті Держлікслужби. Як пояснили в Міністерстві охорони здоров'я, причиною стало те, що партію вакцини італійського виробника упаковували в Росії і вона виявилася не зареєстрована в Україні. Примітно, що раніше до нас офіційно поставляли цю ж вакцину з такою ж назвою бельгійського виробництва.

Читайте також: Від кору може померти кожна двадцята дитина в Україні

Але тепер батьки стверджують, що в приватних клініках вакцини від кору немає в принципі, а тому в медустановах навіть пропонують записатися в листи очікування

«Вакцина закінчилася після того, як всі побігли робити щеплення. Ні в приватних клініках, ні в аптеках ви її не знайдете. Очікуємо нову поставку в середині весни. Поки можемо записати вас в список очікування, і, коли вакцина з'явиться, ми вам зателефонуємо», - сказали в столичній дитячій приватній клініці MALI.

У приватних клініках «Добробут», AMEDA і VIVA також розповіли, що вакцин немає і коли з'являться - невідомо. Але навіть приблизну вартість вакцинації від кору в клініках поки назвати не можуть, тому що не знають, за якою ціною прийде нова партія вакцини в Україну. До цього зробити щеплення від кору можна було, включаючи огляд лікаря, від 535 до 1200 грн для дітей і дорослих.

Брак відчувають не тільки в столиці, а й по всій країні. Наприклад, в Одесі, де з-за того, що нещеплених дітей не пускають в школи і садки, їх батьки навіть виходили на вулиці з протестом, також офіційно підтвердили, що вакцин в місті немає. «Вакцини від кору вже немає і не буде - запаси вичерпані, і замість цього запропонували індійську АКДС», - написав житель Житомира Сергій Роздум. Нагадаємо, саме на вакцину з Індії у батьків були нарікання, тому багато від неї відмовлялися. Більш того, від її використання відмовляли самі медики.

В Україні немає запасів щеплень

У МОЗ кажуть, що захворюваність на кір знизилася вперше за весь час спалаху. За минулий тиждень зареєстрували 798 випадків, з них 287 дорослих та 511 дітей. Причому вакцин від кору, за даними МОЗ, в Україні в наявності близько 243 тисяч доз.

Але нам не вистачає не тільки вакцин від кору, плачевна ситуація з усіма препаратами. «Не дивлячись на те, що надходження були заздалегідь оплачені, поставок досі немає. У нас за два місяці були витрачені всі запаси вакцин, і навіть якщо зараз їх в Україну завезуть, то за технологією їх не можна використовувати, поки не буде пройдений вся ланцюжок контрольно-аналітичної лабораторії, а для вакцин це три-чотири місяці», - розповів заступник голови комітету ВР з питань охорони здоров'я Олег Мусій.

Читайте також: ЮНІСЕФ знайшов спосіб врятувати українців від епідемії кору

За його словами, спалахів інших захворювань так, як у кору, немає, хоча вже був один випадок дифтерії в Луганській області, але в лабораторії його не підтвердили. «Зараз люди розуміють, що дифтерія може виявитися смертельною, і через якийсь час можуть кинутися і за щепленнями від дифтерії. Невелика кількість вакцин є, але на кількість бажаючих зробити щеплення, природно, не вистачить. Півтора року немає жодної поставки, хоча по вакцинам повинен бути стратегічний запас. Навіть якщо епідемії немає, вони повинні лежати невикористаними і чекати свого часу», - говорить Мусій.

У ЮНІСЕФ, яка і поставляє вакцини для Міністерства охорони здоров'я, станом на 30 січня цього року відзвітували, що поставки вакцин від дифтерії, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту в Україні приходили з травня по листопад минулого року, при цьому вакцини від гепатиту B, сказу і туберкульозу були доставлені тільки в січні цього року.

Читайте також: Смертоносні епідемії вирують в Європі

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему