9 Лютого 2018
Новини

Яке сьогодні свято - 9 лютого

Яке сьогодні свято - 9 лютого

Окрім такого очевидного приводу для свята, як п’ятниця, маємо нагоду відзначити важливу подію, адже сьогодні вітаємо наших улюблених стоматологів!

Міжнародний день стоматолога

Традиція відзначати 9 лютого Міжнародний день стоматолога (англ. International Day of dentist) поступово стає популярною в багатьох країнах. Можна припустити, що є вагомі причини на те, щоб відзначати професійне свято лікарів-стоматологів та зубних лікарів в День святої Аполлонії (St. Apollonia). Аполлонія – дочка видного олександрійського чиновника, яка увірувала у Христа. На думку гонителів християнства, вона подавала поганий приклад співгромадянам, які повинні були дотримуватися багатобожжя і вірити в божественне походження імператора. Аполлонію піддали жорстоким тортурам, вимагаючи зречення від християнства. Але дівчина не здригнулася перед обличчям смерті. Вона попросила її розв'язати, щоб у неї була можливість стати на коліна і виконати вимогу юрби. Коли ж її розв'язали, відважна жінка сама кинулася у вогонь. Це сталося 9 лютого 249 року. Страждання і християнський подвиг Аполлонії так вразили її сучасників і нащадків, що народилася легенда про те, що варто тільки вимовити ім'я Аполлонії, помолитися їй – і зубний біль вщухне. У 300 році Аполлонія була канонізована як свята мучениця. День її пам'яті 9 лютого.

Стародавні «стоматологи» використовували прототип першої бормашини ще 9 тисяч років тому. Таке несподіване відкриття зробили вчені з США та Франції. Дослідивши знайдені в пакистанській провінції Белуджистан останки людей, що жили в 6-4 століттях до нашої ери, вони виявили в деяких зубах зроблені за життя майже ідеальні отвори діаметром 1-3 міліметри і завглибшки до 3,5 міліметрів. Про мистецтво древніх «стоматологів» свідчить і той факт, що в ряді випадків просвердлені важкодоступні корінні зуби, причому, один з отворів знаходився з внутрішньої сторони щелепи.

Релігійні свята

Перенесення мощей святителя Йоана Золотоустого. Літургія святителя Йоана Золотоустого.

Піст: не споживаємо м’ясного, молочного, яєць.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему