2 Лютого 2018
Новини

Яке сьогодні свято - 2 лютого

Яке сьогодні свято - 2 лютого

Сьогодні бабак провіщає прихід весни.

День бабака (Groundhog Day)

Традиційне народне свято в Канаді та США, що відзначається щорічно 2 лютого. Вважається, що цього дня потрібно спостерігати за бабаком, який вилазить зі своєї нори, і з його поведінки можна судити про близькість настання весни. Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні та спокійно залишає нору – зима скоро закінчиться і весна цього року очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить власну тінь і ховається назад у нірку – буде ще шість тижнів зими. У деяких містах і поселеннях США і Канади цього дня проводяться фестивалі, присвячені місцевим метеорологам-бабакам, які збирають натовпи туристів. Історія виникнення свята сягає корінням у дуже давні часи, коли 2 лютого за григоріанським календарем християни Європи стали відзначати Стрітення Господнє. Вже тоді погоду саме цього дня вважали відповідальною за характер наближення довгоочікуваної весни. У Північній Америці досі популярна стара шотландська приказка: If Candlemas Day is bright and clear, there’ll be two winters in the year (Якщо в день Стрітення ясно і безхмарно – бути двом зимам у році).

Всесвітній день водно-болотних угідь

Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу як середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 р. у місті Рамсаре (Іран), і з тих часів має назву Рамсарської конвенції.

День її підписання в 1997 р. був оголошений Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Головною метою конвенції є збереження і раціональне використання водно-болотних угідь як засіб досягнення стійкого розвитку в усьому світі.

Релігійні свята

Преподобного Євфимія Великого. Преподобних Євфимія, схимника, і Лаврентія, затворника, печерських, у Дальніх печерах. Преподобного Євфимія Сянжемського, Вологодського. Мучеників Інни, Пінни і Римми. Мучеників Васса, Євсевія, Євтихія і Василіда. Літургія святителя Йоана Золотоустого.

Посту немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему