31 Січня 2018
Новини

Чим займатиметься новостворене комунальне підприємство «Луцькі ринки»

Чим займатиметься новостворене комунальне підприємство «Луцькі ринки»

Депутати проголосували за створення комунального підприємства «Луцькі ринки» під час сесії Луцької міської ради 31 січня. Кажуть, нова структура усуне монополію облспоживспілки, забезпечить пряме наповнення міського бюджету без зайвих посередників і значно знизить вартість орендної плати підприємцям.

Питання викликало жваве тривале обговорення у сесійній залі, яке супроводжувалося і виступами представників підприємців, яких, за словами голови асоціації «Бізнес Волині» Ігоря Дильова, «лякає» створення нової структури.

Першопричиною виникнення нової організації стала відмова Волинській облспоживспілці у подовженні оренди частини ринку «Центрального» ще у 2017 році, а також пошуки шляхів розв’язання ситуації з можливим перенесенням цього ринку. Аби налагодити пряму співпрацю з підприємцями, без посередництва облспоживспілки, було вирішено створити комунальне підприємство, яке опікуватиметься питаннями усіх ринків Луцька, значно збільшить надходження до міського бюджету і знизить витрати підприємців на оренду.

Про перспективи і завдання нового КП розповів депутат Борис Смаль: «Це підприємство приноситиме прибутки Луцьку і займатиметься різноманітними напрямками, зокрема і відстоюватиме інтереси підприємців. Проект не має на меті вигнати когось із ринків чи маніпулювати цим питанням. КП займатиметься всіма ринками Луцька, а не тільки «Центральним». Підприємство надаватиме і супутні послуги, багато з яких прописані у статуті. Серед цих послуг: логістичні, складські, послуги обміну валют, діяльності громадських вбиралень і закладів харчування тощо».

Передбачається і зниження вартості оренди підприємцям на 20 гривень за квадратний метр. Якщо раніше підприємці сплачували 110 гривень, то тепер вартість знизиться до 90 гривень за «­квадрат». ­­­КП «Луцькі ринки» забезпечить надходження до міської казни у сумі близько 480 тисяч гривень протягом року.

Представниця підприємців Тетяна Біскуп поділилася власними побоюваннями, мовляв «люди перелякані», адже бояться, що в результаті створення КП «Луцькі ринки» облспоживспілка оголосить війну підприємцям. «Ми все розуміємо. Місту потрібний порядок. Але розробіть концепцію, покажіть, як усе має виглядати», – закликала вона депутатів.

Керівник ГО «Бізнес Волинь» Ігор Дельов зауважив, що облспоживспілка, на його думку, «не подарує» всі комунікації, наявні на Центральному ринку, міській раді, тож підприємці ризикують стати заручниками ситуації. Тому міськраді потрібно напрацювати конкретні пропозиції, представити обґрунтування та реальні цифри, зокрема щодо прибутку майбутнього КП «Луцькі ринки».

«Цей проект рішення, як ніколи, на часі, – зазначив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук. – Ми зібрали повну інформацію щодо ділянки, де не продовжено договір оренди, знаємо, яка там ситуація. Логічним продовженням буде створення такого підприємства. КП «Луцькі ринки» однозначно буде прибутковим, бо в багатьох містах уже є приклади таких підприємств. Також це забезпечить покращення умов праці для підприємців, адже нещодавно облспоживспілка підняла на 50% орендну плату, а ми знизимо цю суму. Ми розуміємо, що, поки земля перебуватиме в оренді облспоживспілки, перенести Старий ринок буде неможливо. У місті є 200 тисяч мешканців, які не бажають бачити цей «шанхай» у центрі Луцька. Ми повинні розвивати туристичний потенціал міста, тому всі, хто виступає проти створення цього комунального підприємства, виступають і проти надходження додаткових коштів у міський бюджет, і за безлад у старій частині Луцька».

«Кажуть, що підприємці налякані. Це щирі слова, і я в них вірю, – наголосив депутат Борис Смаль. – Вони не вірять політикам і владі, ця зневіра формувалася роками. Ми маємо розвіяти цю зневіру. Ситуація потребує рішучих кроків, треба розробляти концепцію ринку і підтримати цю ідею».

У підсумку, попри заперечення опонентів, які базувалися на недосконалості проекту рішення, та усупереч пропозиціям перенесення рішення про заснування нового КП на наступну сесію, депутати більшістю проголосували за створення КП «Луцькі ринки».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему