31 Січня 2018
Новини

В Ісландії не дозволили називати дітей ім’ям Андрій

В Ісландії не дозволили називати дітей ім’ям Андрій

Популярне серед слов’янських народів грецьке ім’я Андрій не потрапило в список імен, які дозволено давати дітям в Ісландії. Як повідомляє газета mbl.is запит про його внесення до спеціального національного реєстру відхилили ісландським державним комітетом з особистих імен.

Зберегти чистоту мови

В Ісландії, населення якої становить 335 тис. осіб, приділяють особливу увагу збереженню чистоти мови. Більшість іноземних слів, включаючи і багато власних імен, ісландці вважають за краще не запозичувати безпосередньо, а переробляти в нову форму, що відповідає нормам і правилам їхньої мови.

В Ісландії імена для новонароджених необхідно вибирати тільки із затвердженого державним комітетом списку, що створює труднощі для іноземців, які переїхали жити в країну. Винятки можливі лише в тому разі, якщо і батько, і мати дитини, яка народилася в Ісландії, не є громадянами країни.

Ім’я Андрій було відхилене з тієї причини, що його закінчення в написанні Andrej не відповідає правилам ісландської мови. Як ідеться у висновку комітету, для передачі відповідних звуків ісландською слід вибрати для цього імені написання Andrei або Andrey. Не виключено, що саме в такому вигляді воно буде внесено до реєстру, в котрому на цей момент є вже п’ять інших варіантів імені Андрій, які використовують представники різних народів: Андреана, Андреас, Андей, Андрес і власне ісландський Андрі.

Критерії відбору

На сьогодні в реєстрі значиться близько 3600 чоловічих і жіночих імен, а цього місяця в нього було внесено 5 нових. Геймар і Брімтоур – для хлопчиків, Гудна, Іселін і Льйоуней – для дівчаток. Рокк і Хоргдаль потрапили в число дозволених в Ісландії других імен, які можна давати дітям обох статей.

Щоб нове для Ісландії ім’я потрапило до реєстру, воно повинно відповідати цілій низці критеріїв. Написання імені має відповідати правилам ісландської фонетики й орфографії, крім того, в ньому можуть використовуватися тільки знаки ісландського алфавіту, в якому налічується 32 літери, але при цьому відсутні латинські С, Q, W і Z. Від нового імені повинні легко утворюватися відмінкові форми (всього в ісландській мові 4 відмінки), а, крім того, йому може бути надано граматичний рід, який мусить відповідати статі дитини, яка отримує ім’я. Ці правила мають особливе значення, оскільки у більшості ісландців прізвище замінює по батькові.

За дотриманням правил слідкують 6 членів державного комітету. Трьох призначає ісландське міністерство юстиції, по одному експерту надають факультети філософії і права Університету Ісландії, а ще один член комітету є співробітником мовного відділення Інституту ісландських досліджень. У кожному конкретному випадку вони також повинні вирішувати, чи є нове ім.’я милозвучним, чи не викликає непотрібних асоціацій у носіїв мови та чи відповідає європейській та ісландській традиції іменування в цілому.

Боротьба за ім’я

Останніми роками ісландська преса багато писала про декілька гучних випадків, коли жителі країни намагалися боротися зі сформованою системою. Змінити ісландський закон про особисті імена поки не виходить, але, наприклад,у 2013 році суд визнав право тоді 15-річної ісландки мати чоловіче ім’я Блайр. До цього моменту замість імені в її ісландському паспорті стояло просто слово «дівчинка».

Права своїх дітей відстояли також батьки Данкана і Гаррієт Кердью, чиї імена ісландська влада також відмовлялася визнавати і вписувати в паспорти дітей. Врятував становище той факт, що у матері хлопців, яка вийшла заміж за британця, було також громадянство США, що дозволило визнати іноземцями обох батьків.

Найбільш відомий випадок коміка і колишнього градоначальника Рейк’явіка Йона Ґнарра, який при народженні отримав ім’я Йон Гуннар Крістінссон. У 2010-му він домігся того, щоб його друге ім’я було офіційно змінене з Гуннар на дитяче прізвисько Ґнарр, яке він використовував майже все життя. Політик також довго хотів повністю позбутися від по батькові через конфлікт з батьком, але зміг зробити це, тільки переїхавши жити в США в 2015 році.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали