31 Січня 2018
Новини

До 125-ти річчя бренду Coca-Cola: найцікавіші факти

До 125-ти річчя бренду Coca-Cola: найцікавіші факти

31 січня 2018 року виповнюється 125 років з дня реєстрації у Патентному бюро США торгової марки Coca-Cola. Ми підібрали для вас найцікавіші факти про цей напій.

  • Джон Стіт Памбертон, відставний кавалерист, в Атланті 8 травня 1886 року, на власній крихітній фармацевтичній фірмі склав рецепт смачного сиропу. Смак сподобався йому самому і його товаришеві Френку Робінсону. Рецепт вирішили записати і спробувати продавати через аптеки. Френк, який володів каліграфією, зробив напис «Coca-Cola» на етикетці. Цей напис використовують досі.
  • Перший рецепт був такий: екстракт листя коли (володіє наркотичною дією), кофеїн (активує роботу всього організму), апельсиновий еліксир (забезпечує солодкий смак), масла лимона, лайма, мускатного горіха, ванілін. «Кока-кола» була покликана боротися з болем, депресією, слабкістю, млявістю і іншими нервовими розладами.
  • Перший рік напій не здобув популярності серед аудиторії, аж доки в аптеку не зайшов чоловік з похмілля, для якого «Кока-колу» розбавили содовою. З того часу продавали шипучку. Тоді ж, у 1886 році в Атланті був введений «Сухий закон». Тому наркотична «Кока-кола» стала ще популярнішою.
  • Джон Стіт Памбертон, – чоловік який вигадав «Кока-колу», помер бідняком. Коли почалися проблеми зі здоров’ям, він продав рецепт Уіллі Веейблу (аптекарю, який додав содової). Через 70 років представники компанії «Coca-Cola» відшукали його могилу і встановили над нею кам'яний надгробок.
  • Вчені підрахували, якщо зібрати всю вироблену за 130 років «Кока-колу», то на кожного жителя планети припаде півтори тисячі пляшок. А якщо викласти всі виготовлені коли-небудь пляшки в ряд, то вони 4334 разів обігнуть землю.
  • «Кока-кола» спонсорує Олімпійські ігри з 1928 року.
  • Образ Санта Клауса, який знайомий нам сьогодні, придумали і намалювали в компанії «Кока-Кола». Персонажа вигадали для рекламування бренду. Намалював Санту в 1931 році шведський художник Хеддон Сандблом. До цього Санта-Клаус найчастіше поставав в образі життєрадісного старого ельфа у різнокольоровому одязі. Вбрання, яке придумала компанія «Кока-Кола» гармоніювало з основними кольорами етикетки напою.

До 125-ти річчя бренду Coca Cola: найцікавіші факти

  • В кінці 90-х Coca-Cola Company укладала з американськими школами договір, за навчальні не мали права продавати інші напої. Більш того: школа не могла продавати нічого без схвалення компанії. За цей привілей «Кока-кола» платила школі 3 тисячі доларів на рік – приблизно долар на учня. Відповідно діти пили лише з автоматів «Кока-кола». В результаті, кожна дитина за 8 годин перебування в школі випивав 3 літри цього напою.

До 125-ти річчя бренду Coca Cola: найцікавіші факти

  • Перші 20 років, а саме до 1906, оригінальний склад напою містив листя наркотичної рослини коки.
  • Подейкують, що поліцейські в США змивають кров з асфальту після ДТП саме «Кока-колою».

До 125-ти річчя бренду Coca Cola: найцікавіші факти

  • Червоно-білий логотип впізнають 94% землян. Сама компанія стверджує, що бренд «Кока-Кола» – друге в світі слово, після ОК, яке розуміють всі без винятку.
  • Coca-Cola Company витрачає на рекламу більше грошей, ніж такі техно-гіганти, як Apple і Microsoft.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали