29 Січня 2018
Новини

У Луцьку вшанують Героїв Крут

У Луцьку вшанують Героїв Крут

Департамент культури міської ради запрошує на тематичний захід «Крути. Їхній бій триває».

Подія відбудеться сьогодні, 29 січня, у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка. Початок о 15 год.

Тематичний захід під назвою «Крути. Їхній бій триває» присвячений 100-річчю подвигу Героїв Крут.

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва.

Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати становили до 300 убитих, поранених, полонених. Командир Аверкій Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за 2 км. Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Одна чота (взвод) студентів у сутінках втратила орієнтир і вийшла на ст. Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) розстріляли. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

 У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв  Крут».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему