25 Січня 2018
Новини

Як пов’язані між собою ціни та корупція

Як пов’язані між собою ціни та корупція

Обов’язковою умовою економічної та політичної стабільності України, на жаль, є співробітництво з МВФ. Вважає директор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. Про це він написав на своїй сторінці у facebook.com.

«Наша країна в умовах відсутності світових трендів, які можуть привести іноземні приватні інвестиції, розраховує лише на таке фінансування. Але міжнародні інституції висувають зустрічні вимоги, головною з яких є створення Антикорупційного суду. Якщо Президент не погодиться на створення суду, в якому будуть по-справжньому незалежні судді, то МВФ не надасть $3,5 млрд. Без них закладений у бюджет 2018 року середньорічний курс долара в 29,3 грн стане значно вищим», – написав Дорошенко. 

Одним із головних чинників росту цін цього року буде девальвація гривні.

«Якщо гривня впаде більше ніж на 7%, то ми побачимо значне зростання цін, більше, ніж прогнозувалося. Тоді запланована інфляція в 9% може перетворитись на 12% або навіть 15%. За умов річної інфляції у 9% у 2018 році ми побачимо зростання цін на головні продукти на рівні 12%, а продукти-лідери зростуть у ціні на 20 – 25%. За умов більшої інфляції їх вартість буде відповідно зростати», – вважає він. 

Також, зі слів Дорошенка, цьогоріч споживачі будуть обирати все більше імпортних продуктів та товарів, тому дефіцит торговельного балансу країни збільшуватиметься. Значення імпорту обладнання та технологій у погіршенні торговельного балансу України буде меншим, аніж споживчого.

«Перевага, яку будуть віддавати покупці товарам не вітчизняного виробництва, пов’язана з тим, що в умовах низької собівартості Україна імпортозамістила багато продуктів та товарів легкої промисловості. Але за умов зростання їхньої собівартості роздрібні ціни також зростають і поступово досягнуть вартості імпортних продуктів та товарів. На те саме розраховує й держава, очікуючи найбільші надходження від ПДВ із імпорту», – наголосив Дорошенко.

«Висновок простий: небажання створювати Антикорупційний суд дорого коштуватиме всім нам без винятків», – резюмував він. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему