25 Січня 2018
Новини

Чи варто волинянам відзначати сьогодні День студента?

Чи варто волинянам відзначати сьогодні День студента?

Сьогодні, 25 січня, – день, що поєднав у собі два свята: це День великомучениці Тетяни та День студента.

Але якщо розібратися, то в українських студентів є своє свято, 17 листопада, як і в більшості студентства світу.

Натомість 25 січня офіційно оголошено Днем студентства, але студентства російського. Наказ підписав російський президент у 2005 році.

Нагадаємо, 12 (25) січня 1755 року, на честь іменин матері Івана Шувалова Тетяни Родіоновни, Єлизавета ІІ підписала указ «Про заснування Московського університету». Й оскільки це відбулося в день Святої Тетяни, то російські студенти й святкують Тетянин день як День студента.

В Україні з 1999 року затверджено День студентства 17 листопада (як і в більшості країн світу, оскільки це міжнародне свято, схвалене ООН).

Чому ж ми акцентуємо увагу на відзначенні Дня студентства, приурочене дню заснування Московського університету, якщо перший український вищий навчальний заклад – Києво-Могилянська колегія – був заснований за 123 роки до цього – у 1632-му, а в 1701 році, тобто за 54 роки до виникнення ідеї Московського університету, отримав статус академії.

Також не слід забувати і Львівську колегію, якій статус академії надано ще раніше – у 1661 році, коли до відкриття першого російського ВНЗ іще довгих 94 роки. 

А тому обґрунтовано не має жодних історичних чи офіційних підстав для святкування 25 січня українцями Дня студента.

Краще привітати усіх знайомих Тетянок з іменинами.

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему