24 Січня 2018
Новини

Яке сьогодні свято – 24 січня

Яке сьогодні свято – 24 січня

Сьогоднішня подія – дуже смачна і солодка! І стосується кожного з нас!

24 січня відзначається Міжнародний день ескімо (International Eskimo Pie Day). Саме в цей день у 1922 році власник магазина солодощів в місті Онава (штат Айова, США) Християн Нельсон отримав патент на ескімо. Ескімо – це вершкове морозиво на паличці, покрите шоколадною глазур'ю. І хоча його історія налічує вже кілька тисячоліть (є думка, що вже в Древньому Римі імператор Нерон дозволяв собі подібний холодний десерт), але Днем народження ескімо прийнято вважати саме 24 січня. І, звичайно ж, ескімо – це не просто морозиво, це символ безтурботних літніх днів, смак дитинства, любов до якого багато хто зберіг на все життя.

До речі, знову ж таки за однією з версій, слово «ескімо» прийшло від французів, які так називали дитячий комбінезон. Тому морозиво, «одягнене» в щільно прилягаючий шоколадний «комбінезон», за аналогією, і отримало назву ескімо. Необхідно також сказати, що це перше ескімо було без дерев'яної палички – свого сьогоднішнього незмінного атрибуту – і обзавелося ним лише в 1934 році.

Цікаво, що найбільшу кількість шанувальників ескімо мало в нашій країні. Воно з'явилося в Радянському Союзі у 1937 році, як вважається, за особистою ініціативою наркома продовольства СРСР Анастаса Мікояна, який вважав, що радянський громадянин повинен з'їдати за рік не менше 5 кг (!) морозива. Воно було віднесене до «висококалорійних і вітамінізованих освіжаючих продуктів, які мають до того ж лікувально-дієтичні властивості». Також Мікоян наполягав, що морозиво повинне стати масовим продуктом харчування і випускатися за доступними цінами. Треба віддати належне і контролю за якістю продукції, тоді ескімо виготовляли з високосортних вершків – і саме в цьому феномен радянського морозива. Будь-яке відхилення від смаку, кольору або запаху вважалося браком. До того ж, термін реалізації морозива обмежувався одним тижнем, на відміну сучасних декількох місяців. Радянське морозиво любили не тільки на Батьківщині, щорічно на експорт відправлялося більше 2 тисяч тонн продукту. Пізніше змінювався склад і вид ескімо, на зміну глазурованого в циліндрах прийшли овали, паралелепіпеди й інші фігури, саме морозиво стали виготовляти не тільки з вершків, а й з молока, або його похідних. Сьогодні кожен може вибрати улюблене ескімо з широкого списку представлених на ринку продуктів харчування. Але, в не залежності від уподобань, у Міжнародний день ескімо всі любителі цих ласощів можуть з'їсти його з особливим змістом, відсвяткувавши, таким чином, це свято. Головне пам'ятати, що за чинним ГОСТом ескімо може бути тільки на паличці і в глазурі, інакше це не ескімо.

 

Релігійні свята

Преподобного Феодосія Великого, спільних житій начальника.Преподобного Михаїла Клопського, Новгородського. Преподобного Феодосія Антіохійського.

Єлецької ікони Божої Матері.

Літургія святителя Йоана Золотоустого.

Піст: не споживаємо м’ясного, молочного, яєць

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали