18 Січня 2018
Новини

Водохресні купання: як пірнати в ополонку, щоб не захворіти

Водохресні купання: як пірнати в ополонку, щоб не захворіти

19 січня багато хто вирушать до водойм, щоб віддати данину традиції і зануритися в водохресну ополонку.

Так, занурившись в ополонку саме цього дня, можна позбутися захворювань, обзавестися міцним здоров’ям і поліпшити свій добробут. Але медики попереджають, що, всупереч віруванням, занурення в крижану воду можуть спровокувати негативні наслідки, замість очікуваних позитивних. Щоб традиційне купання не «вийшло боком», переконайтеся, що у вас немає до нього протипоказань, і дотримуйтеся порад наших експертів.

Пірнайте з головою

Багато хто, спускаючись в ополонку, занурюється не повністю, залишаючи голову на поверхні, – пояснюють це боязню застудити її. Однак правильно пірнати в крижану воду з головою, інакше величезний контраст температур у тілі спровокує потужний спазм судин і призведе до різкого головного болю або інших негативних наслідків.

При зануренні закрийте ніс і вуха (великими пальцями – вуха, а вказівними – ніс), щоб у них не потрапила вода і не призвела до таких наслідків, як отит або гайморит. А щоб не намочити волосся, надіньте целофанову шапочку для душу.

Перед пірнанням випробуйте воду

Підійшовши до ополонки, не поспішайте пірнати. Спочатку поводіть по воді долонями, торкніться стопами – це допоможе уникнути шоку для організму і ймовірних судом, серцевого нападу та втрати свідомості в результаті екстремальної зміни температури.

Потім занурюйтеся цілком, тільки не перестарайтеся – залишайтеся у воді не довше ніж 10 – 15 секунд (зробіть три присідання – і на сушу), за такий проміжок часу тіло не встигне переохолодитися. На березі швидко зніміть мокру сорочку і витріться банним рушником, але не до червоного, інакше можна пошкодити делікатні судини, через що на тілі залишаться «сіточки» або синці.

Перед ополонкою – розминка

Напевно, багато хто бачив, як охочі зануритися в ополонку влаштовують фізкультхвилинки. Такий прийом допомагає тілу розігрітися й підвищити його адаптивні здатності, тому і вам варто поприсідати.

Тільки не треба розминатися до появи поту: це може обернутися спазмом судин під час занурення через різкий контраст температури води і розігрітих м’язів. Протягом 5 хвилин – нахили, присідання, легкий біг на місці, а також махи руками-ногами вперед і в боки, після чого сміливо йдіть до ополонки.

Правила роздягання

Прийшовши до ополонки, знімайте одяг від низу до верху (шапку скидайте останньою перед зануренням) і дуже швидко. Дотримання цього правила знизить ризик переохолодження голови й дихальних шляхів. При цьому не залишайтеся босоніж на промерзлій поверхні. Прихопіть із собою пляжні або банні капці, які зніміть безпосередньо перед зануренням, як і шапку. Після прохолодної процедури й обтирання рушником надіньте теплий махровий халат з капюшоном, дайте тілу 2 – 5 хвилин обсохнути і швидко одягайтеся в зворотному порядку – спочатку голова і торс, потім ноги.

Пірнайте в бавовняній сорочці

Більшість для пірнання в ополонку вибирає звичайний купальник або плавки. Однак досвідчені моржі та медики рекомендують залишити ці атрибути для літніх пляжів, а для морозного занурення вибирати сорочку або футболку з довгим рукавом із натуральної бавовни. Натуральна тканина допоможе тілу довше зберігати тепло й уникнути швидкого переохолодження. Одягніть сорочку перед розминкою, щоб тканина встигла прогрітись, і зніміть відразу ж після виходу на сушу.

Відмовтеся від спиртного

Багато хто вважає, для того щоб купання не шокувало організм (а також «для хоробрості»), потрібно випити спиртного, і що воно міцніше, то краще. Однак це величезна помилка, адже спиртне, навіть випите напередодні ввечері (алкоголь виводиться мінімум добу), може призвести до тяжких наслідків під час занурення в ополонку.

Під його впливом організм витрачає більше тепла, але при цьому відчуття холоду притупляється, тому це збільшує шанси отримати обмороження. Крім того, під впливом алкоголю перевантажується серцево-судинна система, і в тандемі з екстремальним загартуванням це може обернутися серцевим нападом.

За півтори години – гарненько підкріпіться

Навіть якщо у вас немає звички ситно снідати, на Водохрещення перед купанням потрібно внести корективи в свій раціон. За годину треба з’їсти калорійну їжу, оскільки під час занурення в крижану воду організм витрачатиме багато енергії на збереження тепла, і якщо її буде недостатньо, це призведе до стрімкого переохолодження і можливої втрати свідомості.

Вибирайте на сніданок/обід легкі білки (сир, курку, телятину) і вуглеводи (хліб, кукурудзу та ін.), які багаті на калорії та не перевантажують ШКТ. А перед самим зануренням з’їжте вуглеводну «бомбу» (шоколад, медово-горіховий батончик і ін.) – ці швидкі вуглеводи спровокують різкий викид глюкози в кров і вироблення тепла, тому переохолодження при зануренні відстрочиться.

Напередодні купання – олія або жирний крем

Безпосередньо в день цілющого занурення захистіть тіло від переохолодження за допомогою масла або жирного крему. Так, відразу після душу нанесіть на тіло оливкову, лляну олію або дитячий чи живильний крем і дайте 15 хвилин, щоб засіб увібрався. Жирні компоненти просочать шкіру, а також залишать невидимий водовідштовхувальний захисний шар, який допоможе організму довше зберігати тепло під час водних процедур у мороз.

Зігрівайтеся чаєм

Після ополонки логічно зігріватися пробіжкою або іншими фізнавантаженнями, проте так робити все-таки не варто – застиглі в холодній воді м’язи не готові до силових випробувань, тому вправи можуть обернутися мікротравмами. Краще після купання випити гарячого солодкого чаю (і бажано зробити це не на вулиці, а в машині або в приміщенні). Гарячий напій прискорить кровообіг, а підсолоджувач зарядить організм необхідною енергією. Після чаювання можна виконувати вправи.

Підготуйтеся заздалегідь

Безперечно, купання в ополонці підуть на користь тим, хто регулярно загартовується. Але такою корисною звичкою може похвалитися далеко не кожен. Тому, одного разу стрибнувши в крижану воду, та ще й у мороз, можна запросто потрапити на лікарняне ліжко з наслідками переохолодження.

Щоб уникнути цього, хоча би трохи підготуйте організм до льодових процедур, щоб на Водохреще він не був надмірно шокований. У сьогодні ввечері в душі облийтеся холодною водою, а завтра зранку – обітріться шматочками льоду. Такі процедури допоможуть організму звикнути до низьких температур і швидше адаптуватися до температурних перепадів.

Що взяти із собою до ополонки:

Капці – захистять ноги від обмороження.

Бавовняна сорочка – надіньте замість купальника, бавовна захистить від переохолодження.

Шоколад – з’їжте кілька цукерок за п’ять хвилин до занурення, щоб організм виробив більше тепла.

Шапочка для душу – врятує власників довгого волосся від тривалої процедури витирання та сушіння.

Махровий рушник – витріть тіло після занурення.

Банний халат – одягніть після занурення в ополонку, поки тіло не обсохне.

Термос із чаєм – випийте гарячий солодкий напій, щоб скоріше зігрітися. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему