16 Січня 2018
Новини

Верховна Рада розглядає закон про деокупацію Донбасу

Верховна Рада розглядає закон про деокупацію Донбасу

До другого читання депутати запропонували 673 поправки.

Народні обранці розпочали розгляд у другому читанні законопроекту про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету в Донецькій і Луганській областях.

Через занадто суттєві поправки до проекту закону його розгляд затягнувся.

Нагадаємо, ухвалений у першому читанні на початку жовтня законопроект «Про особливості політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» проголошує окремі райони Донбасу окупованою територією. Документ встановлює засади захисту прав жителів тих міст і сіл, а також ставить за мету звільнити Донбас від «російської збройної агресії». Росія названа у законопроекті «агресором і окупантом».

Для загарбання РФ, як ідеться у проекті, застосовує регулярні війська, радників та інструкторів. Крім того, проект Президента проголошує окремі райони Донбасу окупованою територією, а головною метою державної політики із забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями називає їх звільнення та встановлення територіальної цілісності.

У президентському проекті вже немає посилання на проведення АТО, що триває на Донбасі від квітня 2014 року. Пише ВВС. Україна. Натомість військову операцію на Донбасі тепер називають «заходи із забезпечення національної безпеки й оборони, стримування та відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях».

Для цієї операції на Донбасі весь особовий склад, зброя та всі можливі силові підрозділи підпорядковуються Об’єднаному оперативному штабу ЗСУ.

У проекті закону в перехідних положеннях Верховна Рада дає згоду використовувати ЗСУ для «стримування та відсічі російської збройної агресії» в Донецькій та Луганській областях.

Також до проекту планують внести чітку дату початку окупації Росією Донбасу.

Парламентарії розпочали розгляд правок до законопроекту.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали