15 Січня 2018
Новини

З початку року розширили перелік продуктів, які підлягають моніторингу

З початку року розширили перелік продуктів, які підлягають моніторингу

Із січня Україна перейшла на новий тип моніторингу продуктів, товарів та послуг, на підставі яких вираховується інфляція.

Новий перелік продуктів став більш розширеним: замість 23 соціальних найменувань зараз підлягає моніторингу вже 31 позиція. Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці у Facebook.

«Серед нових продуктів є такі, ціна яких викликала резонанс цього року, – куряче філе, а крім того, батон, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку, крупа манна, ячна, пшоно, яблука та риба морожена. Макаронні вироби досліджуватимуться лише вітчизняні, тобто з м’яких сортів пшениці. Вершкове масло, яке буде лідером подорожчання й цього року вимірюватиметься не в кілограмах, а по 200 г. Молоко моніторитиметься не 2,5% жирності, а до 2,6%», – ідеться в повідомленні.
Таким чином бачимо оновлений перелік продуктів, який більше, ніж раніше, відповідає реаліям сьогодення, а крім того, наближений до європейських канонів.

«Із негативів нової методики вимірювання можна відзначити лише те, що хвиля вимірювання продовжуватиметься один місяць. Тобто результати досліджень будуть не кожної декади, а раз у місяць. Це можна вважати виправданим за рахунок наявних ресурсів, які є можливість витратити або на підтримання старої методології, або на перехід на нову», – зазначає Дорошенко.

Крім того, держава стежитиме й за цінами на алкоголь і цигарки.

«Вперше починається відслідковування ціни на горілку, вітчизняне пиво та чотири види сигарет: від сигарет без фільтру до преміум-класу», – пише Дорошенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему