10 Січня 2018
Новини

Ібупрофен може вбивати сперматозоїди

Ібупрофен може вбивати сперматозоїди

Вчені знайшли зв’язок між прийомом популярних знеболювальних і чоловічим безпліддям. Але розвиваються настільки негативні наслідки, зрозуміло, якщо приймати препарат безконтрольно.

Популярний лікарський препарат ібупрофен може завдати непоправної шкоди здоров’ю чоловіків. Такого висновку дійшла команда данських фахівців, передає life.ru.

Вони провели дослідження, яке довело, що надмірне вживання знеболювального цього типу викликає гормональні зміни. А вони, в свою чергу, призводять до 50-відсоткового зниження загальної кількості сперматозоїдів.

В експерименті взяв участь 31 доброволець, усі вони були чоловічої статі й у віковому діапазоні від 18 до 35 років.

Половина добровольців протягом шести тижнів щодня отримувала по 600 мг ібупрофену, а решта – плацебо. І це при тому, що максимальна безпечна добова доза препарату становить 3200 мг.

Проте вже через два тижні в учасників, які вживали ібупрофен, спостерігалося підвищення рівнів лютеїнізувального гормону, необхідного для нормальної роботи репродуктивної системи. В результаті організм різко знижує вироблення тестостерону, що призводить до безпліддя.

Вчені не виключають, що різке зростання чоловічого безпліддя, яке з початку 2000-х фіксується медиками на Заході, може бути пов’язане зі збільшенням на ринку числа препаратів на основі ібупрофену.

Втім, це не єдиний побічний ефект, який можуть викликати ліки цього типу. Раніше вчені з’ясували, що ібупрофен підвищує ризик інфаркту. Інше дослідження показало, що поширені знеболювальні та жарознижувальні різко підвищують ризик зупинки серця. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему