4 Січня 2018
Новини

В Україні подорожчають розлучення та позови до суду

В Україні подорожчають розлучення та позови до суду

Разом з прожитковим мінімумом, який з 1 січня становить уже 1762 замість 1600 гривень, з нового року переглянули і судові збори. Юристи кажуть, що через високі збори люди просто стануть менше звертатися в суди, за повідомленням порталу «Вести».

Розлучитися тепер дорожче

Залежно від суми позову в суд юридичні особи повинні будуть сплатити як мінімум 2643 гривні зборів (торік було 1600 грн), а фізособи і приватні підприємці – 704,8 гривні замість 640. У разі розлучення подружжя тепер також потрібно буде віддати 704,8 грн. Стільки ж доведеться сплатити і в разі поділу майна, причому в цьому разі майже на півтори тисячі виріс і максимальний збір за цей позов – до 5286 грн замість торішніх 4800. Також збільшився збір за позовом про відшкодування моральної шкоди – тепер тільки за подання такої заяви доведеться заплатити 2643 гривні замість 1600, не рахуючи оплати послуг адвоката.

Крім того, істотно підвищились і суми за подання апеляції (заяви про перегляд рішення) або касації (скасування судового рішення) – так, у першому випадку це буде коштувати заявнику 528,6 – 2643 грн (раніше – 352 – 1760 грн), а в другому – 704,80 – 3524 грн замість 384 – 1920 грн минулого року.

Також із ростом прожиткового мінімуму були переглянуті й адмінзбори з реєстрації майна. Наприклад, за реєстрацію прав власності на квартиру або авто тепер потрібно буде платити суттєво більше – при оформленні документів за день це обійдеться на 320 гривень дорожче – в 3520 гривень замість 3200.

Перестануть звертатися до суду

Юристи вважають, що подорожчання змусить українців зайвий раз подумати, перш ніж іти до суду, в якому і так домогтися справедливості непросто.

«Ще з початку минулого року судові ставки прив’язали не до мінімальної зарплати, а до прожиткового мінімуму. І так було дорого звертатися в суди, а зараз і поготів. Фактично все йде до того, що люди не будуть звертатися до судів. Наприклад, радикально підвищилися ставки на подання апеляцій – якщо раніше, ще до реформи суду, це було 50% суми, сплаченої в першій інстанції, то зараз цей збір уже 150%. Те ж і з касацією – замість 70% тепер подання обходиться в 200%, а у людей не завжди є гроші навіть на те, щоб подати позов до суду, не кажучи вже про те, щоб оскаржувати несправедливі рішення», – каже юрист Ростислав Кравець.

Адвокат Іван Ліберман, у свою чергу, додав, що тепер одним судовим збором справа не обмежиться. «Людям буде складно не тільки сплатити судовий збір, а й покрити заставну суму. За новим Цивільно-процесуальним кодексом, щоб відстояти своє право в суді, тепер потрібно буде в разі програшу відшкодувати оплату, скажімо, експертиз», – сказав він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему