25 Грудня 2018
Новини

Як відзначають Різдво у різних країнах світу

Як відзначають Різдво у різних країнах світу

Ще кілька років тому більшість українців чекала не Святого Миколая, а Діда Мороза, й Різдво однозначно святкували 7 січня.

Але весь світ відзначає народження Ісуса Христа – Сина Божого, саме сьогодні, 25 грудня. В Україні удруге цей день зробили вихідним, а тому й ми долучаємося до цієї прекрасної світової традиції.

До речі, на різних континентах різдвяні свята відзначають з особливим розмахом, дотримуючись численних традицій та обрядів. Подекуди вони є кумедними, але ж автентичними, тому заслуговують на те, щоб з ними познайомитися.

В Англії досі зберігся старовинний звичай прикрашати будинок гілками гостролиста та плюща. А над дверима вішати гілочку омели. Раз на рік, напередодні Різдва, чоловік має право поцілувати будь-яку дівчину, яка зупинилася під цією вічнозеленою рослиною. Загалом, британці готуються до свята з початку грудня, насамперед з пошуків подарунків, а також продуктів для святкового пудингу. Його слід приготувати перед 25 грудня, і він повинен містити 13 складових, які символізують Ісуса Христа і Його Апостолів

У  Німеччині за чотири тижні до народження Христа запалюють першу свічку, за три – другу свічку, за два – третю свічку, а в останній тиждень вінок прикрашає чотири палаючі свічки. Існує також традиція встановлювати неподалік від житла невелику модель ясел, куди за переданням поклали маленького Ісуса. Німці всією родиною ходять до церкви на Святвечір. Після чого, влаштовують святкову вечерю, головною стравою якої є запечена гуска.

У Чехії Святвечір напередодні Різдва люди вважали благодатним часом. Саме в цей час вони прикрашають ялинки. Після чого обмінюються подарунками, щоб підняти настрій і створити атмосферу свята для всієї родини. До речі, після святкової вечері чехи ворожать на яблуках. Плід розрізають на дві рівні частини: якщо при розрізі виходить зірочка з кісточок правильної форми, то це означає, що рік буде щасливим і вдалим. Незаміжні чеські дівчата на початку грудня ставлять у воду гілку вишні. Якщо вона зацвіте на Різдво - значить, у новому році дівчину чекає заміжжя.

У Греції дотримуються різдвяного посту, а на Святвечір співають колядки, сповіщаючи про швидке народження Спасителя. Разом з тим, грекам притаманні і дещо язичницькі вірування. Наприклад, до сьогоднішніх днів перейшла легенда про існування підступних і злих ельфів. Впродовж 12 днів після появи на світ Ісуса, ці бешкетники наводять в будинках хаос і безлад. З цієї причини греки запалюють ладан і готують для «незваних гостей» дарунки.

У Бразилії день появи Сина Божого відзначається без звичних для нас атрибутів – снігу, саней, сніговика і, звичайно ж, морозу. У цей час тут панує страшенна спека. Появу на світ Ісуса відзначають масовими вуличними гуляннями з яскравими запальними танцями і співами.

У Мексиці Різдво настільки шановане свято, що багато мексиканців припиняють ходити на роботу вже з середини грудня. Вони готуються до свята, проводять час з сім'єю, відвідують рідних і друзів. 16 грудня починається урочистий хід, який символізує біблійну історію про те, як Марія і Йосип з немовлям Ісусом шукали собі нічліг. Учасники процесії йдуть містом із запаленими ліхтариками і стукають у двері кожного будинку. А на Різдво мексиканці обов'язково б'ють тарілки - на щастя і на знак закінчення старого року.

Завчасно готуються до Різдва і у Фінляндії. У день напередодні Різдва проводяться вечори, ініціаторами яких виступають жіночі благодійні організації – «Піккуйоулу». На таких вечорах фіни виготовляють святкові прикраси, які згодом виставляються на продаж на ринках і ярмарках. Ялинки прикрашають незадовго до настання Святвечора. І, звичайно ж, жителі Фінляндії у переддень Різдва ходять в сауну, а у вечірній час відправляються на службу до церкви. На це свято прийнято також відвідувати місця поховання і прикрашати могили своїх рідних і близьких ялинковими гілками і свічками.

Яскраво і святково відзначають Різдво у Бельгії. Святий Миколай, їздить на білому коні в супроводі свого підданого Чорного Петера і обдаровує дітей подарунками.  Різдвяний сніданок не обходиться без шматочка солодкого хліба, виготовленого у вигляді фігурки маленького Ісуса.

На Різдво декорують ялинку не тільки іграшковими прикрасами та гірляндами, а й марципанами та шоколадом австрійці. А ще, всі вони одягають на Різдво ошатні костюми і не закривають свої двері на замок, очікуючи, що хтось завітає в гості. І, звичайно ж, коронна страва на австрійському столі – це запечений короп.

У далекій Австралії колядують на пляжах, готуючи гриль страви. Обдаровують один одного презентами, грають в крокет, пляжні ігри, купаються. Святкова традиційна вечеря – це холодні (в Австралії в цей час літо!) страви з морепродуктів, індичка, салат, десерт зі сметани, граната і полуниці.

В Америці за кілька тижнів до настання Різдва вся країна починає виблискувати мільйонами різних вогників. Гірлянди розвішують абсолютно всюди і встановлюють ялинки. Крім цього, у американців існує традиція вивішувати на двері власного будинку об’ємний різдвяний вінок, який прикрашений барвистими стрічками та кульками. Ще однією традицією американців є розвішування різдвяних шкарпеток над каміном. Як відомо, це робиться для того, Санта Клаус залишив дітям довгоочікувані подарунки.  Урочистий обід – смажена індичка з соком журавлини, святковий пудинг з фруктами, торт з твердим, як камінь, цукром. Квітку пуансетії британці дарують своїм близьким, називаючи її «Віфлеємською зіркою».

В Україні Різдво Христове – також одне із найважливіших свят. Святковий стіл складається ізі 12 страв, а під скатертину кладуть сіно або солому, як знак того, що саме серед худоби в яслях народилося Боже дитятко. Неодмінний атрибут свята – різдвяна ялинка, під яку дорослі кладуть подарунки своїм дітям. Після вечері починають колядувати.

У кожної країни своє бачення цього величного свята, адже, святковий вечір зі всією родиною та дух Різдва дарує тепло нашій оселі та радість серцям.

 

Десь падає сніжок тихенько,
Плеяда зірочок засяяла маленьких.
У грубці потріскують полінця,
Ангелики враз стали на колінця.
Ісусика вони вітають
І чемно рученьки складають.
І ми спішімо привітати
Й найцінніші дари дати:
І віру, і любов свої
Даруємо Дитяточко тобі.
Христос народився !

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему