Сумні істини, які ми не можемо прийняти

Ми змушені усвідомити кілька дуже жорстоких істин, які намагалися не помічати.

Яким би чудесним не було наше дитинство, в якому світ обертався навколо нас, як би не вселяли нам в школі, що життя прекрасне, а ми повинні робити його ще кращим, як би не здавалася, що ми здатні контролювати події, все це лише ілюзії. У якийсь момент ми буваємо змушені усвідомити кілька дуже жорстоких істин, які намагалися не помічати.

Про це йдеться у статті клінічної психологині Марини Басманової.

  1. Світ несправедливий. І навіть якщо ми намагаємося «вести себе добре» і не робити зла іншим, зовсім не факт, що з нами не станеться нічого поганого. У якийсь момент кожному доводиться усвідомити, що в цьому світі далеко не завжди перемагає добро, а «погані» люди отримують те, що заслуговують. Як в дитинстві, послух в обмін на любов не працює. І обставини складаються не так, як ми очікуємо, а з якихось власних законів.
  2. Ми не всемогутні. Усвідомлення цієї істини випливає з п.1 та сприймається дуже болісно. Прийняти той факт, що багато речей нам не тільки непідвладні, але навіть не можуть бути проконтрольовані частково, складно. Тривога і негативні емоції з цього приводу лише погіршують ситуацію.
  3. Життя мінливе і постійно підносить сюрпризи, часто неприємні. Усвідомте: так буде завжди. Немає сенсу чекати, коли це закінчиться, краще навчитися ефективно вирішувати проблеми.
  4. Нікому немає діла до ваших труднощів і переживань, кожен зайнятий власними справами. Навіть найближчі люди в складні моменти життя можуть віддалитися від вас і заглибитися в рішення своїх проблем. Чим раніше ви визнаєте, що вам ніхто нічого не винен, тим простіше буде спиратися на власні сили.
  5. Друзі – це не на все життя. Радійте, якщо вони вас не зрадили, а ви розійшлися поступово: через різницю в поглядах, інтересах або з інших причин. З віком все ми змінюємося і нам стає не по дорозі. А ще важливо розуміти, що люди приходять в наше життя не випадково і, коли їх роль в спектаклі нашого життя зіграна, вони звільняють місце комусь потрібному нам на даному етапі.
  6. Гроші – не найважливіше в цьому житті. За них неможливо купити ні щастя, ні здоров'я. Якщо вашій душі погано, грошима це не виправити. Та й з собою забрати нічого не вдасться, скільки б ви не накопичили.
  7. Всі смертні і змінити це неможливо. Усвідомлення цього факту відбувається у кожного в різний час і часто дає потужний поштовх до переосмислення життя: цінність кожного моменту зростає, коли розумієш, що завтра для тебе може і не настати.

Спробуйте прийняти ці істини, і життя заграє новими фарбами!

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: психологія, Життя, Поради