Відео

Як уникнути інфаркту, інсульту або діалізу – поради лікарів (відео)

Як уникнути інфаркту, інсульту або діалізу – поради лікарів (відео)

В Україні однією з головних причин смерті є  серцево-судинні захворювання. Що потрібно зробити, щоб ваш полум'яний мотор залишався здоровим, а ви були сповнені сил?

На ці питання відповів лікар-кардіолог вищої категорії, автор більш ніж 50 наукових публікацій Василь Крамаренко в ефірі Інформатор FM 107,3.

Ось його рекомендації.

    Дотримуйтесь спокою. Якщо серцево-судинна проблема є - негативні (в якійсь мірі і позитивні) емоції посилять її, а якщо проблеми немає - прискорять її появу.

    Алкоголь - радість, вкрадена у завтрашнього дня. Якщо ти в міру випив з друзями - це зовсім непогано. Але якщо випити багато - це дуже здорово нашкодить шлунку (буде опік) і серця. Якщо людина випила склянку кріпленого напою, можна протягом трьох днів об'єктивно, за допомогою ультразвукового обстеження, побачити порушення з боку серця.

    Тютюн - це зло абсолютне. Нічого позитивного в курінні немає. Тільки високотоксичних сполук в тютюні більше 40. І немає такого органу, який не страждав би в результаті тютюнопаління. Якщо у людини певний стаж, вона не може не захворіти. Так що краще не починати. Або кидайте прямо сьогодні.

    Їжте часто і уникайте занадто жирної їжі. Харчування має бути дробовим, щоб не було застою жовчі. Нехай це будуть невеликі порції. Їжте поволі, щоб дати жовчі час. Застій жовчі - одна з причин підвищення холестерину в крові. А холестерин вже призводить до ураження судин. Закінчується це інсультом та інфарктом.

    Контролюйте холестерин. Буває, що підвищений холестерин пов'язаний зі спадковістю. Тут допоможе тільки медикаментозна корекція. Показник холестерину в крові повинен бути в районі 4 ммоль / літр. Кожен може піти в лабораторію і перевірити себе. Але інтерпретувати результати аналізів повинен лікар.

    Нам потрібна клітковина. Вона допомагає підтримувати нормальну кількість холестерину в крові і виводити його надлишки. Клітковина є в овочах, фруктах, цільнозернових кашах.

    Ходіть! Найкраще, якщо людина буде отримувати якісь циклічні навантаження, а не статичні, типу підняття важких предметів. Зараз намагаються ліпити фігуру за допомогою вправ в спортзалі. Це красиво, але не здорово. Якщо ви будете ходити 30 - 40 хвилин, а в ідеалі - годину, в тому темпі, який вам комфортний, ви сильно допоможете своєму серцю. Скелетні м'язи, в якій проходять судини, при скороченні теж штовхає кров - вона асистують серцевому м'язі і її розвантажує. В цей час йде процес утилізації глюкози, а значить знижується ризик діабету. Не обов'язково ходити в зал і басейн, хоча це дуже корисно, особливо якщо там ви тренуєтеся разом з друзями. Але якщо у вас є компаньйон, з яким вам приємно спілкуватися, і ви можете щовечора гуляти 40 хвилин - це вирішує всі ваші проблеми. У якому ритмі йти? У вас не повинно з'являтися задишки, але приємне відчуття втоми і тепла в тілі повинно з'являтися. Здорова людина за цей час пройде 5 кілометрів. Але йти через силу, біль, задишку, звичайно ж, не можна.

    Слідкуйте за тиском. Хоча б раз у три місяці вимірюйте свій артеріальний тиск. Високий артеріальний тиск - фактор ризику розвитку судинних катастроф. Якщо тиск вище 140, виникає стан серцево-судинного континууму, коли захворювання якимось темпом, ніхто не скаже, яким, розвивається, але воно обов'язково призведе до появи великих неприємностей. Оптимальним вважається тиск 130 на 80. Якщо ваші показники відрізняються від цих - звертайтеся до лікаря, не треба радитися зі знайомими, родичами.

    Позбавтеся від зайвої ваги. На цьому шляху не треба докладати драматичні зусилля, тому що можуть бути інші неприємності. Але якщо ви будете харчуватися дрібно невеликими порціями, ходити, відмовитеся від солі - це призведе до втрати кількох кілограмів. Денну норму солі (5 г) ми в будь-якому випадку отримуємо з готовими продуктами. Сіль потрібна, але не 20 - 30 г, які ми з'їдаємо щодня.

    Коли пора до лікаря? Якщо з'явилася задишка, біль, дискомфорт, перебої в роботі серця, набряклість ніг. Якщо ви не можете вранці прокинутися. Якщо, знімаючи ввечері шкарпетки, бачите сліди від гумки. Самостійно вирішувати ці проблеми не треба. Якщо ви упустите час, проблеми посиляться і знадобляться колосальні зусилля, щоб їх вирішити, якщо це буде ще можливо. Якщо у вас нічого цього немає, треба один раз в рік знаходити час для об'ємного обстеження. Детальніше про нього вам розповість сімейний лікар.

До цих рекомендацій потрібно ставитися дуже серйозно. Після інсульту - 48% пацієнтів помирають, 7% - повністю відновлюються, інші - стають інвалідами, в тій чи іншій мірі. При інфаркті вмирають 25%. Патологія судин призводить до патології нирок, і на якомусь етапі людині потрібно діаліз.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна
В тему