Відео

Хто і як заробляє мільйонні статки на ямах на дорогах: наймасштабніші схеми дорожнього розкрадання (відео)

Хто і як заробляє мільйонні статки на  ямах на дорогах:  наймасштабніші схеми дорожнього розкрадання (відео)

Нещодавно прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував виділення 300 мільярдів гривень на відновлення українських доріг.  

Відтак збільшення фінансування «Укравтодору» на 120% призвело до зростання обсягів відремонтованих доріг лише на 6%.

А попри заяви президента Порошенка про ремонт 3000 кілометрів доріг, їх реально відремонтовано лише 950 кілометрів.

Куди ж поділися гроші на ремонт українських доріг? У програмі «Гроші» розповідають про наймасштабніші схеми дорожнього розкрадання.

Пекельною через ями називають водії дорогу на Закарпатті, що веде до Мукачева. Проте перед нещодавнім приїздом сюди дружини президента, Марини Порошенко, автошлях почали ремонтувати. «Свіжий асфальт. Тільки із заводу», – жартували працівники дорожньої служби. Та на відео ясно видно, що ями як-небудь засипають щебнем. Невже це і є обіцяний  якісний ремонт доріг?

Куди подівся минулорічний асфальт з доріг не знає і сам Володимир Гройсман: «Невже він зійшов із цьогорічним снігом?».

А тим часом в уряді заявляють про рекорди. Міністр інфраструктури України Володимир Омелян радісно прозвітував: «3800 кілометрів доріг повністю капітально відбудовано».

На жахливі дороги скаржаться навіть в столиці України. Після того, як водії «пробують на міцність» міські дороги, їм нерідко доводиться витрачати чималі суми на ремонт своїх авто. Ще й податки потрібно  платити.

Тож куди йдуть наші гроші та чому не ремонтують автомобілі – із таким питанням журналісти звернулися до «Київатодору».

Там заявили, що про проблеми знають, проте вирішити їх заважає…недостатнє фінансування.  Але цьогорічний бюджет столиці на ремонти доріг рекордний: передбачено 1 мільярд 562 мільйони гривень.

Навіть цих грошей, можливо, недостатньо. Але це ж більше, ніж раніше. А відтак ремонти таки почали. Печально тільки, що дорожники примудряються латати ями далеко не всі, а де-інде залатують взагалі пів  ями.

Чиновники  «Київатодору» визнають, що «десь щось недопрацювали». Але саме ось ці «пів ями» демонструють схеми дорожнього розкрадання по всій країні:  як на маленьких махінаціях заробляють ся мільйонні «чорні прибутки».

У результаті дороги розлазяться по всій Україні.   А в провінції ситуація ще гірша.  А все тому, що дорожники добре знають, як нажитися на ремонтах.

Ці хитрощі добре дослідив громадський активіст Євген  Цяпенко. Разом із дорожниками він перевіряв, чи якісно ремонтують шляхи.  

Євген прискіпливо вивчав документи, звіряв за що заплатили, і що зробили по факту.

Для прикладу, на ремонт однієї з доріг було виділено 58 мільйонів. Та вже через рік експлуатація вона почала розповзатися. Посеред дороги утворилася величезна тріщина.

«Якість ремонту напряму залежить від  якості залізо-бетонної суміші. А ще чи відповідної температури вона буде. Скільки разів каток по ній проїдеться: чотири, чи як потрібно всім. Якщо всього цього не дотримуватись, дорога буде швидко руйнуватися», – розповідає Євген.

Тобто, моніторинг виявив: дорожники постійно не допрацьовують. Десь не досипали асфальту, десь не поставили знак, десь неправильно вкатали. Здається, маленькі деталі, але саме в деталях «ховається диявол». Чи то пак корупція.

Олег Мельник раніше працював в «Укравтодорі». Каже ,що на таких маленьких дрібничках та неочевидних недоліках можна вкрасти багато грошей.

«Аби дізнатися, хто відповідає за невелику ділянку дороги, потрібно пройти «сім кіл пекла», щоб з’ясувати виконавців та тих, хто приймав роботу», – каже Олег.

Та в українській дорожній епопеї це ще «квіточки». А «ягідки» – це звіти  «Укравтодору» за минулий рік, які Олег Мельник уважно дослідив: «Фінансування зросло на 120%, тобто, у 2,2 рази. А кількість відремонтованих доріг зросла на 6%».

Коли колишній працівник  «Укравтодору» опублікував свої розрахунки, зчинився справжній скандал. Адже він викрив, немало-небагато, пряму брехню міністра інфраструктури Омеляна.

Адже рекордними були лише витрати на ремонт доріг. Минулорічний бюджет «Укравтодору» був колосальним: 24,4 мільярда гривень. Але насправді відремонтували не 3800 кілометрів доріг,  і не капітально. А лише приблизно 1000 кілометрів доріг, що підтверджує інший звіт.

Так, заради справедливості треба додати, що наразі за ремонт доріг, окрім «Укравтодору», відповідає і місцева влада.

«Укравтодор» відповідає за дороги державного значення, передавши до місцевих бюджетів  11,5 мільярдів гривень. На місцях за ці гроші відремонтували 1089,6 кілометрів доріг місцевого значення та 555 143 квадратних метрів вулиць і доріг комунальної власності.

Виходить, що всього по Україні полагодили трішки більше 2 тисяч кілометрів доріг. Але аж ніяк не 3800 кілометрів.

Більше того, міністр Омелян заявляв про капітальний ремонт. А насправді – ямковий та середній поточний. А це велика різниця.

Одразу після інформації  Олега Мельника «Укравтодор» звинуватив чоловіка у брехні. А потім виклав власні розрахунки, які повністю підтверджують слова Олега.

Але найцікавіше, що минулорічні ремонти стали просто «золотими». Ціна кілометра зросла на 50%. Дорожники бідкаються, мовляв, це все через збільшення цін на нафту, від якої залежить ціна бітуму, основного  будматеріалу для доріг.

«Але виходить, що ціна на наш український щебінь зросла більше, ніж ціна дизпального, у два рази», – каже Олег Мельник.

То, може, ціна насправді зросла через корупцію?

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему