В центрі уваги

Патріотично, позитивно, яскраво: передвеликодній майстер-клас для дітей від «Кромберг енд Шуберт Україна Лу»

Патріотично, позитивно, яскраво: передвеликодній майстер-клас для дітей від «Кромберг енд Шуберт Україна Лу»

Шістдесят дітей працівників компанії «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» відвідали майстерку з малювання писанок.

Давні традиції українського писанкарства дітям демонстрували майстри художньої студії "Барва" у суботу та неділю 24-25 квітня. В останні передпасхальні вихідні малеча взяла до рук писачки і ретельно виводила візерунки на яйцях. Діти займалися у двох вікових групах. Дорослішим показували способи симетрично розділити поверхню яйця та розповідали про автентичні фігури, які давні українці малювали на своїх писанках. Листок - символ молодості, граблі - достатку і врожаю. Молодші діти малювали крапочки, штрихи і лінії, а потім вчилися поєднувати кольори.

Майстриня і очільниця студії "Барва" Ілона Миселюк пояснила, що малювання писанок - це по-справжньому давня традиція, і під час цих майстерок маленькі українці не просто розважаються, а роблять цілий оберіг.

"Взагалі писанкарство - це сакральне дійство, і історично воно з'явилося одним із найперших. Це суто наша традиція, яку українці-мігранти перевезли в Америку. Кажуть, що в Америці ці шоколадні яєчка пішли від наших писанок. Коли ми малюємо писанки, діти дуже сконцентровано це роблять, вони заспокоюються, зосереджуються і кожен думає про те, що вони створюють. Ніхто ніколи не знає напевно, яким буде результат, тому що кожна писанка авторська і завжди оригінальна. Ти ніколи не передбачиш, як на яєчко ляже фарба чи який візеруночок покладеш", - розповідає Ілона.

Ілона Миселюк
Ілона Миселюк

У двох залах художньої студії пахло медовим воском. Час від часу від полум'я свічок займалися писачки. Діти були настільки захоплені процесом, що за півтори години майстерки ніхто і не потягнувся за смартфоном. Дещо давалося їм легко, а щось - трохи складніше.

9-річний Роман довго підкорював писачок, і не дуже впевнено виводив воскові візерунки.

"Найважче мені наводити лінії воском. Мені сподобалося малювати олівцем, і розфарбовувати. Олівцем було легше, ніж писачком. Я робив уже писанки воском, і це я другий раз роблю. Мені дуже цікаво", - просто каже хлопець, не відволікаючись від справи.

Його 12-річна сусідка по столику Уляна, навпаки, веде лінії легко і рівно. Дівчинка відвідує художню школу, і каже, що вже вміє писати писанки.

"Мені дуже сподобалося розмальовувати писачком наведені олівцем лінії. Найважче мені рівномірно нанести візерунок і розфарбувати писанку. У свою писанку я вклала певні символи. От, наприклад, тут є граблі - вони символізують чистоту в домі. Щоб в хаті не було нічого зайвого, і щоб сварок не було", - пояснює дівчинка.

Фахівчиня із соціальної роботи компанії «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» Наталія Шевельова наголосила, що подібні майстерки для дітей працівників вони організовують вже багато років поспіль.

"Сучасні діти дуже люблять все пізнавати і цікавляться усім. Їх вже не здивуєш якимись аніматорами чи клоунами - це минуле. Сьогодні дітей цікавлять різні види діяльності, творчі насамперед. А майстер-класи - це корисно: вони розвивають не тільки дрібну моторику, але і мислення та пам'ять, розкривають творчий потенціал дитини. Діти знайомляться з традиціями, вивчають символи, які вкладали в писанки наші предки.

Це патріотично, це позитивно, і це яскраво. Діти отримують позитивні емоції, а це і є щастя. А ми хочемо, щоб діти наших працівників були щасливими", - каже вона.

Наталія Шевельова

Наталія Шевельова

Майже весь час збоку у коридорі сиділи батьки. Вони захоплено спостерігали за тим, як їх діти з головою поринають у творчий процес.

Мар'яна, мама 6-річної Насті, пригадує, що ще минулого року вони з донькою удвох училися писати писанки.

"Минулого року на карантині ми пробували намалювати вдома - я її вчила. Цього разу от вирішили сюди прийти. Такі корпоративні майстерки - це дуже гарно і дуже добре. Це сприяє розвитку дітей. І, можливо, після такого майстер-класу дитина сама захоче розвивати свою творчість і рухатися в цьому напрямку. Я дуже задоволена", - каже жінка.

Наприкінці майстерки свої вироби діти сховали у красиві декоровані коробочки, і понесли додому. Тепер їх писанки стануть маленьким оберегом, і даруватимуть всім, хто на них дивиться, весняний святковий настрій.

Діти працівників Kromberh & Shubert у Луцьку вчилися писати писанки

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, Фото, Кромберг енд Шуберт
В тему