В центрі уваги

Спека та автомобіль: золоті правила, які врятують вашу машину

Спека та автомобіль: золоті правила, які врятують вашу машину

Кожен водій знає, що спека згубно впливає на роботу його автомобіля. І тут важливо все: чи авто щойно з салону, чи з енним пробігом, а головне, чи машина справна. Висока температура діє як на технічний стан «залізного коня», так і на здоров’я його пасажирів.

Про те, як спека впливає на автомобіль та його пасажирів розповідають фахівці компанії WEST AUTO HUB.

Пасажири і спека

Дослідження довели, що при температурі 25 градусів вище нуля, що вважається комфортною для людини, концентрація уваги водія зберігається високою не менше 4 годин. Однак, коли температура сягне 30 градусів, увага людини слабшає і зберігається не більше 2 годин. А втомлений водій – лихо на дорозі.

Чому спека небезпечна для водія
Чому спека небезпечна для водія

Висока температура може зашкодити і звичайним пасажирам. Ніхто не зможе вижити у запаркованому авто, яке стоїть на сонці довше 20 хвилин.  Температура в салоні такого автомобіля через парниковий ефект може сягнути позначки 70 градусів, яка смертельна для людини.

Тому питання мікроклімату в салоні авто ігнорувати не варто, особливо під час спеки.

Отже, як людині захистити себе від спеки під час поїздки в авто:

  • Вмикайте кондиціонер

Однак подбайте про те, щоб температура в салоні не буде помітною нижчою від температури навколишнього середовища. Якщо різниця температур буде більшою за 7 градусів, людина може підхопити застуду. Тому всього корисного в міру.

  • Пийте побільше води та правильно харчуйтеся

У спеку тільки за день людина втрачає більше двох літрів вологи. Якщо не пити достатньо рідини, у зневодненому організмі почнеться кисневе голодування, через що швидкість реакції людини на небезпеку знижується.

В жару уникайте солодкого та жирного, які пришвидшують втрату води і сповільнюють обмін речовин. Краще перед поїздкою випити томатного соку, який покращить водно-сольовий баланс вашого організму.

  • Правильно розподіляйте холодне повітря по салоні

Потоки повітря від кондиціонера краще спрямувати на ноги, через які тіло сприймає температуру довкілля. Буде комфортно ногам, буде приємно вам.

  • Затіняйте вікна авто світловідбиваючими екранами

Так можна трішки знизити температуру в салоні, що буде безпечніше як для водія, так і для пасажирів. Окрім того ви збережете оббивку салону авто від вигорання.

  • Вчасно провітрюйте авто

Експерти радять не сідати у нагрітий салон авто, а провітрити його, щоб зменшити температуру в ньому. Висока температура знижує концентрацію водія на дорозі, погіршує самопочуття.

  • Не залишайте герметично закриті продукти в нагрітому салоні

Науково доведено, що при температурі 70 градусів вище нуля може зірватися пляшка газованої води, аерозольний балончик, навіть запальничка. Тому, аби уникнути травм і не міняти оббивку салону, не залишайте речей на торпедо авто в спеку.

Дотримуючись цих простих правил, водієві, як і пасажирам буде легше переносити спеку. Не зайвим буде подбати й про автомобіль, адже спека впливає на його естетичний вигляд та технічний стан.

Частіше охолоджуйте автомобіль
Частіше охолоджуйте автомобіль

Техніка і спека

Доведено, що для новенького автомобіля з нульовим пробігом спека не страшна. Однак це явище тимчасове. Після тривалого перебування на сонці деталі нового авто будуть зазнавати пошкоджень. Зношені ж деталі авто з енним пробігом «обізвуться» по-своєму значно швидше.

Як бачимо, готувати авто потрібно не лише до зими, а й до літа, коли температура може сягати рекордно високих позначок.

Основні поради, як захистити авто від спеки:

  1. Подбайте про чистоту власного авто

Мова йде не про охайність, а про збереження авто. Чисте скло, як і покриття машини менше поглинають світла і тепла, аніж брудне. Відповідно чисте авто менше нагрівається і на довше залишається справним. Мити авто потрібно не менше двох разів на тиждень.

  1. Ховайте машину в тінь

Так ви знизите температуру повітря в салоні і зможете запобігти швидкому вигоранню фарбо-лакового покриття авто. Особливо це актуально для темних машин, які притягують світло, та яскравих, які швидше вигорають на сонці. Можна придбати й чохол для автомобіля. Головне, щоб він дихав і не був мокрим.

  1. Прикривайте вікна машини

Для цього підійдуть світловідбиваючі екрани, або ж невеличкі шторки. Вони допоможуть зберегти свіжий колір салону, попередити тріщини від сонця на торпеді, запобігти пошкодженню гумовим і пластиковим деталям. Наприклад, таким як ущільнювачі, ковпаки для фар, панелі, оббивки тощо.

  1. Охолоджуйте салон

Для цього ідеально підійде кондиціонер, якщо його нема, можна вмонтувати на панель звичайний вентилятор.

Перевірте справність авто
Перевірте справність авто

  1. Перевіряйте двигун

Двигун не любить спеки, бо чимало його деталей і так виробляють тепло. Щоб двигун «не закипів» перевірте, чи всі осередки радіатора чисті, чи справно працює гідропривід, чи достатньо масла і рідини для охолодження.

Тому влітку краще возити з собою якісний тосол і якомога частіше перевіряти його рівень. І ще одна підказка, якщо радіатор чистий, тосолу достатньо, а двигун перегрівається, потрібно негайно віддати авто в ремонт.

Подальша експлуатація авто може стати причиною деформації його частин, а заміна їх обійдеться не дешево.

  1. Діагностуйте паливну систему

При високій температурі зношений паливний насос не рідко подає недостатню кількість пального, що згубно впливає на двигун. Тому не забувайте перевіряти паливний насос, аби не виникало сюрпризів на дорозі. Або ж авто оголосить бунт і доведеться користуватися ним лише вночі.

Якщо ж бензонасос знаходиться в бензобаку, подбайте, щоб бензину не було менше ¼ від всього об’єму. Інакше бензонасос може вийти з ладу.

  1. Зверніть увагу на АКП

Так, і коробка передач може перегрітися, якщо система охолодження працює не справно. Щоб цього уникнути, перевірте, наскільки чистий радіатор і коли що, почистіть його вручну.

  1. Перевірте гальма

Можливі дві основні проблеми з гальмами: перегрів колод чи дисків і закипання рідини. Щоб цього не сталося, гальмуйте двигуном і кожні два роки міняйте гальмівну рідину.   

Звісно наш клімат не ставить таких вимог перед водієм, якщо авто його справне. Якщо є деякі недоробки, сюрпризи від спеки не забаряться. Тому краще не ризикувати і не викидати кругленьку суму на ремонт після, а краще до спекотного сезону подбати про технічний стан свого авто.

ШУКАЄТЕ АВТОМОБІЛЬ, ЯКИЙ НАДІЙНО ЗАХИСТИТЬ ВІД БУДЬ-ЯКОЇ НЕГОДИ? ЗВЕРТАЙТЕСЯ В КОМПАНІЮ WEST AUTO HUB

адреса представництва в Києві: с. СОФІЇВСЬКА БОРЩАГІВКА, ВУЛ, САДОВА 48-а

телефон: 0939107771

facebook: WEST AUTO HUB

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: спека, київ, Україна, Авто
В тему