Поради

Галітоз: як позбутись неприємного запаху з рота

Галітоз: як позбутись неприємного запаху з рота

Медичний термін «галітоз» позначає неприємний запах з рота. Чому ж виникає галітоз, як з ним боротися і як проводити профілактику цього неприємного явища?

 

Галітоз може турбувати людину постійно або виникати періодично, наприклад, на голодний шлунок або після прийому їжі. Через нестачу часу чи засобів люди часто відкладають відвідування стоматолога на тривалий строк, а неприємний запах намагаються заглушити постійним використанням жувальної гумки. Тим часом галітоз може бути симптомом не тільки стоматологічних захворювань, але й різних порушень внутрішніх органів.


Які ж причини виникнення галітозу?


Виникнення неприємного запаху з рота найчастіше пов’язане з гігієнічним станом ротової порожнини. Дефіцит надходження в організм білків і жирів при тривалому голодуванні, а також стреси і нервова напруга також провокують у більшості людей появу галітозу. Ще однією причиною неприємного запаху з рота є сухість слизової оболонки ротової порожнини. Неприємний запах з рота також виникає після вживання харчових продуктів, що сильно пахнуть, таких як часник, цибуля, кава, а також під час куріння та систематичного прийому алкоголю.


А чи можуть захворювання внутрішніх органів провокувати розвиток галітозу?


Звичайно. У цьому випадку варто говорити про інфекції дихальних шляхів (бронхоектази, абсцеси легенів), захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як гастрит, гастродуоденит, виразка шлунка і хронічні запальні захворювання носоглотки, такі як тонзиліт, риніт тощо. При печінковій недостатності з’являється рибний запах, а при нирковій – запах аміаку або сечі. Якщо у вас діабетичний кетоацидоз, то з рота виходить солодкуватий фруктовий запах.


Як боротися з галітозом?


У разі виявлення стійкого запаху з рота необхідно звертатися до лікаря-стоматолога. Обов’язково потрібно пройти курс професійної гігієни порожнини рота з видаленням надясневих і підясневих зубних відкладень. Якщо явище галітозу зберігається після усунення можливих місцевих причин у порожнині рота, варто звернутися по консультацію до лікаря-терапевта.


Кілька рецептів, які допоможуть усунути запах з рота:

  • Щодня натще їжте зацукровані горіхи та анісове насіння.
  • 2 ст. л. маслинової олії змішайте з 1 ч. л. солі.Цією сумішшю треба полоскати рот по три-п’ять хвилин зранку та на ніч. Після процедури якийсь час не пийте і не їжте.
  • Залийте 2 ч. л. полину склянкою окропу, 20 хвилин настоюйте, профільтруйте. Полощіть рот кілька разів на день.
  • Візьміть квітки ромашки, лист берези, кропиву, траву звіробою, кору дуба порівно. Заварюйте як чай, пийте тричі на день по півсклянки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему