Поради

Як змінилося ставлення до сексу (18+)

Як змінилося ставлення до сексу (18+)

У сучасному світі, здавалося б, є всі умови для занять любов'ю: додатки для знайомств, контрацепція, розвиток ідей про сексуальній освіті і свободу вибору партнерів. Однак дослідники і журналісти все частіше говорять про феномен «сексуальної рецесії» і стверджують, що 20-річні все менше цікавляться інтимною близькістю.

Розбираємося, чому це відбувається, і пояснюємо, як змінилося ставлення до сексу, що стало його альтернативою і чому на першому місці стоїть безпека.

Увага! «Дорослий» контент, призначений для осіб, які досягли 18 років.

Як змінилося ставлення до сексу в різних країнах

У західних ЗМІ все частіше стали говорити про феномен «сексуальної рецесії»: дослідники впевнені в тому, що 20-річним секс став менш цікавий, ніж попередньому поколінню. Кейт Джуліан, журналістка The Atlantic, у своїй колонці зазначила, що ймовірність утримання від сексу у людей, яким зараз 20-24 роки, в два з половиною рази вище, ніж у представників покоління X (ті, хто народився в 1960-70-х роках) в тому ж віці. 15% представників покоління сучасних 20-річних повідомили, що не займалися сексом з тих пір, як досягли повноліття (для покоління X цей відсоток дорівнював 6). Згідно з результатами дослідження, опублікованого The Washington Post, також спостерігається зниження кількості сексуальних контактів: так, у 23% опитаних у віці від 19 до 29 років не було жодного сексуального контакту за останній рік.

Аналогічний спад спостерігається і в азіатських країнах. Наприклад, в Китаї, згідно з дослідженням компанії NetEase, 50% респондентів, які народилися в 1990-х роках, повідомляють, що у них немає сексу зовсім, тоді як 40% людей 80-х займаються сексом в середньому двічі на тиждень. Автори відзначають наступну тенденцію: частота сексу серед жителів китайських міст другого і третього рівня вище, ніж серед людей, що проживають в містах першого рівня.

В Китаї міста діляться на п'ять видів, в кожному з яких є рівні, які визначаються чисельністю населення. Так, міста з населенням від 3 до 5 млн осіб віднесені до великих міст категорії I, міста з населенням від 1 до 3 млн осіб віднесені до великих міст категорії II і т. Д .. Відповідно, у жителів великих міст частота сексуальних контактів менше, ніж у тих, хто живе в більш маленьких поселеннях.

Така ж тенденція спостерігається в європейських країнах, наприклад у Фінляндії і Великобританії, де, згідно з опитуванням 2019 року, менше половини (41%) людей у віці від 16 до 44 років займалися сексом хоча б раз на тиждень протягом місяця.

Автор книги «Покоління Селфі. Хто такі мілленіали і як знайти з ними спільну мову »Джин Твендж проводив дослідження, в якому розглядав стосунки молодих людей до 35 років, назвавши їх «асексуалами». Психолог говорив про те, що в той час як 85% бебі-бумерів активно ходили на романтичні прогулянки в віці 20 років, тільки 56% сучасних старшокласників регулярно влаштовують побачення.

В Україні та Росії поки що немає масштабних досліджень, присвячених регулярності занять сексом серед молодих людей. На відміну від західних країн, теми сексуальності і статевого виховання поки що поширені не так широко.

Чому секс став менш цікавий

Сучасні дослідники поки що відзначають лише загальну тенденцію зниження інтересу до сексуальних зв'язків серед міленіалів і зумерів, проте єдиної думки про причини поки що немає.

«В ході багатьох бесід з дослідниками сексу, психологами, економістами, соціологами, терапевтами, сексуальними педагогами і молодими людьми я чув багато інших теорій про те, що називається сексуальним спадом. Мені сказали, що це могло бути наслідком культури спілкування, економічного тиску, різкого зростання рівня тривожності, психологічної слабкості, широкого використання антидепресантів, телебачення, витоку естрогенів з навколишнього середовища з пластика, падіння рівня тестостерону, цифрових технологій», - пише Кейт Джуліан в своїй колонці. Факторів дійсно безліч, але серед них можна виділити основні:

  • Інший погляд на романтичні відносини

Антрополог Хелен Фішер пояснює феномен «сексуальної рецесії» скороченням подружніх відносин серед молодих людей. «Все менше людей одружуються, а ті, хто все ж одружується, роблять це пізніше ... Близько 60% дорослих у віці до 35 років зараз живуть без подружжя або партнерів», - говорить Фішер. Джуліан зазначає, що це складно назвати основною причиною, однак це може говорити про зміну ставлення до романтичних зв'язків в цілому.

Незважаючи на те, що сьогодні знайти статевого партнера здається простим завданням завдяки дейтинговим додаткам, це далеко не завжди є основною метою. Так, згідно з опитуванням, проведеним сервісом Match, 70% представників покоління Z і 63% міленіалів шукають романтичного кохання, а не тільки сексуальних відносин. Деббі Хербенік, професор Університету Індіани і президент Американської асоціації сексуальної освіти, зазначає, що нове покоління підходить до статевих зв'язків більш усвідомлено. Сьогодні наявність сексуального або романтичного партнера не визначає статус людини, а вміння говорити «ні» стає все більш поширеним.

  • Вплив технологій

Сексологиня з Сіднея Жаклін Хелліер впевнена в тому, що сьогодні, коли справа доходить до якісної сексуального життя і відносин, технології працюють проти молодих людей.

«З одного боку, технології дозволили нам бути більш відкритими в питаннях сексу і мати доступ до більшої кількості інформації і людей, з якими ми можемо познайомитися ... Але ця технологія також заважає деяким молодим людям встановлювати ці якісні людські зв'язки, при яких ви можете займатися любов'ю , що покращує життя », - зазначає дослідниця.

Твендж також говорить про зворотний вплив технологій: «Нове покоління проводить в інтернеті дуже багато часу, рідше спілкується один з одним в реальності, і, отже, молоді люди не займаються сексом».

  • Підвищений рівень тривожності

Про підвищений рівень стресу, причиною якого є в тому числі пандемія, повідомляють різноманітні джерела. Наприклад, в опитуванні, проведеному SurveyMonkey Audience для Quartz, 18% респондентів заявили, що відчувають тривогу або депресію до такої міри, що це заважає роботі. Показник був майже вдвічі вище серед співробітників-міленіалів і покоління Z (люди у віці 18-34 років). 33% міленіалов на пострадянському просторі постійно відчувають стрес – по світу цей показник дорівнює 44%. Представники покоління Z також повідомляють про більш високий рівень тривожності: постійно в стресі знаходяться 40% зумерів, про що говорилося в дослідженні Deloitte.

Альтернативні задоволення

Ще одна причина може полягати в тому, що сьогодні існують альтернативи сексу: наприклад, згідно зі статистикою, мастурбація все частіше замінює секс серед молодих людей, в тому числі завдяки широкому розповсюдженню різних девайсів.

Євгенія Смоленська, клінічна психологиня, сексологиня, когнітивно-поведінкова терапевтка центру Mental Health Center:

«Дійсно, в нас великих досліджень на тему сексу не ведеться. Однак за останній час нормалізувалася різноманітність відносин – принаймні, в великих містах. Нормалізувалася ідея бути різним. Наприклад, раніше вважалося, що якщо у вас є секс, значить, ви нормальний, привабливий, а якщо ні – значить, з вами щось не так. Зараз такого очікування і прагнення відповідати подібного стереотипу і установці, що секс повинен бути обов'язково, практично немає. Тиск пройшов. Тепер нормально не мати сексу, частіше стали говорити про асексуальність, і це не засуджується.

Друга причина пов'язана з епідемією дисморфофобії – це розлад, при якому людина незадоволена своїм тілом. У людей багато страхів при зближенні з іншою людиною, бо це означає, що зараз він буде підданий якомусь осуду.

Невдоволення собою створює фонову тривогу, і люди прагнуть уникати близьких відносин

Третя причина пов'язана з гаджетами. Тут кілька ефектів. Люди пішли в онлайн, і їм стало там комфортно. Девайс – більш швидкий спосіб отримати винагороду, ніж будувати відносини, навіть якщо ми говоримо про одноразовий сексуальний контакт: він теж вимагає зусиль і переживань. А зараз включаєш новини або смішні відео і вже отримуєш якесь самостимулювання іншого роду. Другий ефект, пов'язаний з уберизацією контактів, з розвитком дейтингових додатків, пов'язаний з тим, що побудова відносин стала здаватися складним процесом. А якісний секс, яким хочеться займатися ще й ще, - в першу чергу має на увазі безпеку, можливість розслабитися, комунікацію між учасниками. У відносинах з почуттям безпеки і розслаблення можуть бути великі проблеми. Для того, щоб вибудувати комунікацію в процесі з приводу того, що вам подобається, що ваш партнер від вас чекає, потрібно певний рівень довіри. Зараз же розгорнута в часі взаємодія здається ціло подією.

Також відбувається перестимуляція різними контактами. Людина забомбардована зовнішніми стимулами: конкуренція, нескінченний потік інформації, боротьба на роботі. У людей просто не залишається сил на якусь близькість, вони йдуть в таку індивідуальну нірку. Якщо тіло, психіка в постійній гонці, стресі, це не сприяє розвитку сексуальних бажань.

Безумовно, є ефект і від пандемії. Загострилося багато психічних розладів, а це гальма лібідо. У нормі у нас повинна бути взаємодія з іншими людьми, а її раптом не стало, режим порушився. Сексуальність - це ж як якийсь м'яз, тобто вона ніби атрофується. Якщо немає регулярних сексуальних контактів, людина думає, що можна зайнятися чимось іншим. Умовно, трудоголізм або перегляд серіалу дає насолоду і стає заміною сексу.

І ще одна причина: в результаті сексуальної революції інтимна близькість стала занадто доступною. Люди звикли, їм стало менш цікаво. Ми живемо в середовищі, насиченому сексуальністю».

Однозначно стверджувати, що молоді люди зовсім перестали цікавитися сексом, поки що рано, для цього потрібно провести ряд масштабних досліджень, в тому числі в Росії. Однак ставлення до інтимної близькості все ж змінилося. До основних причин так званої сексуальної рецесії можна віднести підвищений рівень стресу, різноманітність альтернативних способів отримати задоволення, активний розвиток технологій і соціальних мереж. Оцінювати це явище з позитивною або негативною точки зору складно і, напевно, безглуздо, але те, що нинішнє покоління більш усвідомлено підходить до побудови будь-яких відносин (навіть не довгострокових) і прагне до безпеки і комфорту у всіх проявах, мабуть, не найгірший наслідок «зворотної сексуальної революції».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сексолог, секс, цікаві факти, стосунки, інтернет, чоловіки, жінки, психологія, Україна, інтим
В тему

Останні матеріали