Поради

Які хвороби допомагає подолати бджолине молочко

Які хвороби допомагає подолати бджолине молочко

Із давніх-давен маточне молочко, або королівське желе, наділяють не лише цілющими, але навіть і магічними властивостями, адже йому під силу перемогти чимало захворювань.

Детальніше про це – у розмові із Миколою Дембіцьким, пасічником із міста Ківерців, який має багаторічний досвід ведення бджолярської справи, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Отож, що таке королівське желе і чому його саме так називають?

Маточне молочко на вигляд являє собою кремоподібну білувато-жовту субстанцію, якою бджілки годують матку. Бджілки зводять з воску на рамці маточники у формі видовженого овалу. У середину маточника вони виділяють молочко, споживаючи яке, матка стає більш продуктивною і починає відкладати більше яєчок. Це молочко є першою їжею, яку отримують малесенькі бджілки. Збір маточного молочка є дуже трудомістким процесом і здійснюється при виведенні маток.

При цьому брати молочко можна на третій-четвертий день фази розвитку личинки, що досвідчений пасічник побачить за будівництвом самого маточника. Отож, акуратно розкривши маточник, вибираю звідти молочко. До речі, в одному маточнику є 0,3 – 0,4 грама цього цінного продукту бджільництва. А загалом в одному вулику може бути від 40 до 80 маточників. У давнину маточне молочко могли споживати лише члени королівської родини, тому й називали його королівським желе.

– Які властивості має цей продукт?

– Їх важко усі перелічити, адже молочко є чудовим імуностимулювальним засобом, покращує зір, нормалізує роботу усіх систем організму. Особливо корисно включити у свій раціон цей продукт тим, у кого є проблеми із серцево-судинною системою, хто потерпає від частого головного болю, пониженого тиску. В такому разі раджу чайну ложечку молочка розмішати у 100 грамах меду і, взявши під язик, розсмоктувати по пів чайної ложечки за пів години до їди двічі або тричі на день.

А ось людям старшого віку обов’язково потрібно включити у свій раціон цей продукт для зміцнення організму. За можливості раджу кожного дня давати молочко дітям. Завдяки йому вони краще розвиватимуться, а також матимуть гарний імунітет і не хворітимуть в осінньо-зимовий період. Бджолине молочко містить у собі чимало різних корисних нашому організму речовин та сполук. Вчені під час проведених досліджень виявили, що за своїм амінокислотним складом маточне молоко є ідентичним до м’яса, молока і яєць. А регулярне його споживання сприяє активізації обміну речовин, нормалізує обмінні процеси.

– Однак не в усіх є можливість споживати молочко безпосередньо на пасіці, коли воно повною мірою містить у собі усі корисні речовини. То ж що робити в такому випадку?

– Для цього пасічники проводять своєрідну консервацію молочка. Треба взяти минулорічний мед, і, поклавши у нього молочко, ретельно перемішати та зберігати посудину в холодильнику. Також маточник із молочком, зрізавши з рамки, потрібно покласти у поліетиленовий пакет і, щільно закривши, помістити у морозильну камеру. Щоправда, вийнявши з камери маточники, молочко слід відразу споживати, бо воно дуже швидко втрачає свої властивості.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: бджоли, Здоров'я
В тему